Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen redo sätta vargtak – får inte finnas fler än 210

Vargen river upp känslor också i riksdagen. Särskilt regeringens förslag om att tillåta licensjakt och plantera in ryska vargar för att göra den svenska stammen sundare och starkare.

Annons

Och vargarna ska inte vara fler än 210, enligt det förslag som riksdagen ställer sig bakom.

Det var framför allt vargstammens utveckling som engagerade ledamöterna när riksdagen på onsdagen debatterade regeringens förslag till ny rovdjurspolitik. Socialdemokraten Helén Pettersson i Umeå kunde inte se något klokt i förslaget om att importera 20 vargar och placera ut dem i Sverige under ett antal år.

– Hur kan ni tro att ni ska få acceptans (för rovdjurspolitiken) i områden där vargar ska placeras ut av folk som sedan åker därifrån? undrade Pettersson.

Men hon hittade annars en hel del bra saker i regeringens förslag, som att det lokala och regionala inflytandet över vargstammen ska bli större.

Men Tina Ehn från Miljöpartiet och Wiwi-Anne Johansson från Vänsterpartiet var mer kritiska till regeringens förslag. Ehn såg ett tänkande genomsyrat av en Stora Stygga Vargen-syn och Johansson undrade om regeringen alls anser att vargen ska få finnas. Hon kritiserade att Naturvårdsverket ska kunna lämna över fler beslut än i dag om skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna.

Moderaten Bengt-Anders Johansson hävdade att förslagen är ännu ett exempel på att allianspartierna verkligen uppfyller sina löften.

– Förslagen är en framgång för människorna, rovdjuren och tamdjuren, sade Johansson som bara såg splittring i den rödgröna oppositionen.

– Det kommer att minska tjuvjakten, sade Johansson och hävdade också att de är rätt väg att gå för att få en sundare stam i ställer för en som försvagas av inavel.

Jan-Emanuel Johansson (S) var positiv till att plantera in vargar. Men han såg logiska tankevurpor i regeringens förslag, mest i fråga om att licensjakt ses som ett medel för att få en friskare stam.

– Ska vi bevara genom att skjuta dem vi vill bevara? undrade han.

Som en kommentar till inläggen om att jakthundar dödats av varg, sade han att skulden till det bara finns hos jägarna.

– Det är inte vargens fel att han skyddar sig när det kommer en hund inspringande i hans revir, och det är inte hundens fel, det är jägarens, sade han.

Mer läsning

Annons