Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangen som är ett toppbygge

/
  • Arkitekt Hans Murman, miljö- och byggnadschef Bror Norberg, landshövding Britt Bohlin, Philip Flacké, Anders Östring, arkitekt Ulla Murman, med son, och Christer Villard, styrelseordförande i Ramundbergets Alpina, framför den färdiga restaurangen. Foto: Carin Selldén
  • Anders Östring och Britt Bohlin vid namnskylten. Att det var Tusen restaurangen skulle heta bestämde Aron Hansson och Cristopher Hjälmeby. Det var nämligen deras förslag som vann namntävlingen.
  • En övervåning på 100 kvadratmeter där man också kan sitta.
  • Näringslivschefen Bengt-Eric Lundborg och Bror Norberg, miljö- och byggchef, överlämnar en härjedalsbjörn till Anders Östring, vd Ramundberget. (i mitten).
  • ”Det är en fantastisk byggnad som harmoniserar med naturen”, säger landshövding Britt Bohlin.
  • Inuti restaurangen har man en otrolig utsikt över fjällen.

I lördags invigdes den, restaurang Tusen på tusen meters höjd i Ramundberget. Bygget kostade 10 miljoner och var långt i från ett okomplicerat projekt men med ett positivt resultat.
– ”Det här löser vi” har varit ett signum för hela projektet, säger Anders Östring, vd för Ramundberget.

Annons

Strålande sol och en minusgrad på fjället gjorde att både restaurangen och människorna var på topp. Landshövding Britt Bohlin hade fått uppdrag att avtäcka namnskylten.

– Det är en fantastisk byggnad som harmoniserar med naturen, säger hon.

Britt Bohlin berömde samtidigt destination Funäsdalen som en förebild för länet.

– Trots lågkonjunkturen är det ingen avmattning i sikte, säger hon.

Christer Villard, styrelseordförande i Ramundberget Alpina var nöjd med resultatet.

– Vi hade oerhörda diskussioner om hur stort det skulle vara och hur mycket det skulle kosta, men nu är vi mycket nöjda. Det blev ännu bättre än vad vi hade trott, säger han.

Hans Murman och Ulla Alberts från Murman Arkitekter har ritat byggnaden.

– När man ska bygga på en sådan här plats måste platsen få bestämma hur det ska se ut. Tanken var att ha kontakt med fjällvärlden inifrån och vi använde oss av en rund form som utgångspunkt, det ger en optimal utsikt mot fjällen. Entrén blir den sociala sidan med folkliv och sol, säger han.

– Man vill inte göra något som ser ut som ett rymdskepp. Tänk om man kunde göra fasaden av fjällbjörkar! De gör att byggnaden smälter in samtidigt som de ger en stark identitet, säger Hans Murman.

Jonas Hamlund är mat- och dryckesansvarig i Ramundberget och har utformat menyn till restaurang Tusen.

– Det är svårt att vara en restaurang på hög höjd. Vi satsar på lokala råvaror i både mat och dryck och är framförallt en lunchrestaurang. Vi kommer även ha Härjedalsafton en kväll i veckan till en början, säger han.

En av leverantörerna är familjen Kristoffersson från Sörviken. De levererar framför allt kött till Ramundberget sedan några år tillbaka.

De som har slitit i minusgrader och snöstorm för att sätta upp byggnaden är platschef Fredrik Busk och sex–åtta personer från Öhmans bygg i Sveg. Utöver dem har man anlitat elektriker och rörmokare.

Arbetschefen på Öhmans bygg, Roland Fredholm, tyckte det var väldigt roligt att se bygganden klar.

– Vi var lite skeptiska när vi började. Men det har varit en väldigt bra grupp att jobba med och en förstående beställare. Det har funnits problem som vi löst. 12 meter långa björkar är svåra att få tag på men vi hittade dem i Forsa i Hälsingland. Väggblocken och golvåsarna spikade vi ihop i Sveg. Sedan har vi fraktat upp materialet eftersom, säger han.

– Det värsta var när vi hade rest väggar så blev det en riktig storm och blåste 25 meter/sekund, då blev vi lite skraja, säger Roland Fredholm.

Anders Östring, vd för Ramundberget var nöjd med resultatet.

– Det har varit mer komplicerat än vi trodde. Vi började i augusti och det var rätt stressigt att få det vädersäkrat innan snön kom. Men ”det här löser vi” har varit ett signum för hela projektet, säger han.

Mer läsning

Annons