Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang Tusen vinnare av internationellt arkitekturpris

/
  • Den 31 januari i år invigdes restaurang Tusen på Ramundberget.Foto: Carin Selldén

Restaurang Tusen i Ramundberget som ritats av Murman arkitekter har vunnit årets byggnad i kategorin Holiday under World Architecture Festival 2009 i Barcelona.

Annons

World Architecture Festival är en årlig internationell arkitekturfestival med tävlingsbidrag från hela världen. I juryn sitter några av världens främsta arkitekter och i kategorin Holiday tävlar elva bidrag från tio olika länder.

– Vi är oerhört stolta över att ha vunnit med tanke på konkurrensen. Det har varit en utmaning och ett ansvar att rita en byggnad på en så här speciell plats. Att skapa en modern arkitektur som samspelar med naturen och tar tillvara på platsens alla möjligheter, säger Hans Murman, vd på Murman arkitekter i ett pressmeddelande.

Restaurangen som ligger vid trädgränsen på 1000 meters höjd har en fasad klädd med hela björkstammar och har plats för 125 gäster. Den runda formen ger gästerna en storslagen utblick över fjällandskapet och inredningen domineras av varma naturliga material som björk och näver.

– Priset är ett bevis på att vi satt en ny standard för kvalitet och lyckats skapa något unikt i den svenska fjällvärlden, säger Anders Östring, vd på Ramundberget.

Mer läsning

Annons