Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renbeteskonflikten närmare lösning

/

De pågående förhandlingarna i renbeteskonflikten rör på sig. Underlaget med markägarnas påskrifter lämnades över till samebyarna på måndagen.

– Nu har de fem veckor på sig att bestämma om underlaget är bra nog, säger Kristina Jonsson, chef för länsstyrelsens rennäringsdelegation.

Annons

Hon ingår i förhandlingsgruppen som träffades på måndagen. Där finns representanter från jordbruksverket, skogsstyrelsen, länsstyrelsen, markägargruppen, samt de tre samebyarna Tossåsen, Handölsdalen, Mittådalen.

Enligt Kristina Jonsson är de väldigt nöjda med underlaget. Det visar på att många markägare är villiga att skriva avtal om vinterbete. När det gäller Handölsdalens sameby har de fått påskrifter som täcker 83 procent av arealen.

– Det är fantastiskt bra resultat. Tittar du på byarna tillsammans så har 75-80 procent av hela markområdet blivit påskrivet från markägarna sida, säger hon.

Nu är det upp till samebyarna att avgöra om de fått tillräckligt många svar för att få till ett bra vinterbete. De har fram till den 4 april på sig.

– De får titta på kartan och se om det är sammanhängande betesmarker, så att det inte fattas för många områden, säger Kristina Jonsson.

Varken Per Jon Fjellgren, Mittådalens sameby, eller Rickard Åström, Handölsdalens sameby, vill säga så mycket innan materialet presenterats för alla medlemmar och bystämmor hållits.

– Det är så pass tung fråga så är det viktigt att alla får tycka till. Jag kan inte alls svara på hur det blir, säger Rickard Åström.

– Majoriteten har godtagit renbete så det är glädjande, säger Per Jon Fjellgren, som personligen tycker att det ser lovande ut.

Cirka 1 700 markägare berörs av förhandlingarna. Enligt Kristina Jonsson är det endast ett fåtal som sagt att de inte vill ha ett avtal. Av de 20-25 procent areal som saknar underskrifter har de flesta markägare inte lämnat något svar alls.

– Flera tycker inte att de behöver skriva på, det är inte ett problem för dem. Andra har svåra ägarförhållanden. Det finns många, många förklaringar, säger hon.

Mer läsning

Annons