Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för samisk kulturfestival

Rekordmånga människor har besökt den samiska kulturfestivalen Lopme naestie som ägt rum i Funäsdalen den senaste veckan.

Annons

Sedan starten 2005 har festivalen vuxit sig allt större. Och i år blev det ett nytt rekord. I alla fall när det gäller antalet besökare.

- Det har varit mer folk än någonsin tidigare. Den här festivalen bara växer för varje år. Men vi tar ju inget inträde så det är lite svårt att veta exakt hur många som varit här. Vi har i alla fall haft 1 000 besökare, säger Kjerstin Valkeapää som är projektledare för festivalen.

Många av besökarna har varit turister men även lokalbefolkningen har passat på att gästa Lopme naestie. Kulturfestivalen har arrangerats sedan 2005 och varje år har den haft ett speciellt tema. Kjerstin Valkeapää säger att arrangörerna den här gången ville sätta fokus på språket eftersom Härjedalen nyligen har blivit förvaltningskommun för sydsamiska.

Även om språket var huvudtema för årets festival så fanns ett brett spektrum av aktiviteter på programmet. Ett av syftena med Lopme naestie är att visa vilken bredd som finns i den samiska kulturen.

– Det är viktigt att vi visar upp vår kultur och vår näring. Vi kan inte bara bo i skogen och verka med våra renar. Visst är rennäringen basen men det finns så mycket annat i den samiska kulturen och det här är ett sätt att visa upp en del av binäringarna, säger Kjerstin Valkeapää.

Förutom att visa samisk kultur för icke-samer så kan festivalen även fungera som en naturlig mötesplats i det sydsamiska området. Där samer som kanske annars inte träffas så ofta kan mötas säger Kjerstin Valkeapää.

Mer läsning

Annons