Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl bygdepeng ett krav för vindkraftsatsningen

Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal höll ett mycket välbesökt medlemsmöte där politikerna grillades inför den eventuella vindkraftsutbyggnaden.

Annons

Föreningen bildades i slutet av sommaren med målsättningen att motverka en storskalig etablering av vindkraft i Lillhärdalsområdet. Redan nu har man runt 500 medlemmar från byn och utanför Härjedalen.

I lördagens medlemsmöte var det runt 80 trogna medlemmar som hade samlats för att lyssna på föreningens budskap och höra vad lokalpolitikerna i Härjedalen hade för syn på vindkraftsutbyggnaden i området.

Föreningen är numera även en lokalavdelning i föreningen Landskapskydd. Deras ordförande Bernd Stymer fanns på plats och gav sin syn på varför man bygger ut vindkraften.

– Pengar är drivkraften för allting det finns ingen miljönytta med det, sa Bernd Stymer som är mycket tveksam till all form av vindkraft.

Politikerna i Härjedalen hade inga direkta svar i det här läget innan man antagit en ny översiktplan.

– Det är viktigt att det får ta den tid det behöver och vi kommer att lyssna på de åsikter ni har framöver, sa socialdemokraten Göran Pålson samtidigt som han bjöd in föreningens medlemmar till kommunledningsutskottets möte i december för att de ska kunna ge sin syn på saken.

Om antalet vindkraftsverk som kan vara aktuella i området finns det i dagsläget fyra scenarier på, allt från 30 till 450 verk.

– Personligen tror jag inte att 450 verk är realistiskt men det bör finnas med i diskussionerna, sa Lars Gunnar Nordlander, ordförande i miljö- och byggnämnden som hoppas att det fortsatta arbete ska ge olika alternativ som man med hänsyn till miljö och ekonomi kan ta ställning till.

Anders Häggqvist, centerpartiet, hade en mera global inställning till det hela.

– Vi måste hjälpa till att minska växthuseffekten, sa Anders som även hoppades att man ska lyssna på de förslag som tas fram så att man inte i ett tidigt läge låst sig vid sina åsikter.

Folkpartiets Lars Bygdén hade ingenting emot vindkraften men han ansåg att kommunen skulle bli ägare till eventuella vinkraftparker.

– Det bästa vore ju om vi behöll de bästa blåslägena för egen del istället för att sälja ut dem, sa han.

Vox humana var kanske det parti som hade synpunkter som mest stämde överrens med föreningens intresse. Där var det ett blankt nej till utbyggnad.

– Vi har mer än tillräckligt, sa Karin Holmin.

Att få ersättning för att man lånar ut mark till exploatörer var en sak som alla var överens om. Detta var även något som Olle Larsson, SD, lagt in en motion om för flera år sedan till fullmäktige.

Och då är det i första hand en rejäl bygdepeng som bolagen ska betala.

– Vi kommer inte att släppa in någon utan en rejäl bygdepeng, sa Anders Häggqvist som säkerligen får återkomma till ämnet mer än en gång vad det lider.

Mer läsning

Annons