Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänstförbundet svarar på kritiken

/
  • Förbundsordförande Anders Edvinsson och förbundschef Morgan Olsson svarar på kritiken från Härjedalen.

Jämtlands räddningstjänstförbund svarar på kritiken.

– Påståendena är osakliga och i flera fall osanna, säger förbundsordförande Anders Edvinsson (S).

Annons

Den senaste veckan har LT publicerat flera artiklar som har handlat om räddningstjänsten i Härjedalen och ett eventuellt medlemskap i Jämtlands räddningstjänstförbund. Kommunen håller just nu på att se över möjligheten att ansluta sig och det har oroat de anställda. Flera som LT har talat med tror att ett samgående skulle vara negativt för Härjedalens del.

Men representanter från Jämtlands räddningstjänstförbund reagerar kraftigt på de argument som har förts fram. De är både osakliga och osanna anser förbundsordförande Anders Edvinsson. Förbundschefen Morgan Olsson håller med.

– Jag förstår inte varför Jämtlands räddningstjänstförbund har hamnat i den här diskussionen. Det här är en sak som gäller Härjedalens kommun och vi har inte ens fått någon fråga om att de vill ansluta sig.

Även om debatten i Härjedalen i dagsläget är en ickefråga för Jämtlands räddningstjänstförbund så vill Morgan Olsson och Anders Edvinsson passa på att dementera en del uppgifter som har nämnts i artiklarna. Ett påstående har gått ut på att nästan alla stora investeringar i förbundet hamnar i Östersund.

– Det är helt fel. Sannolikt blir det tvärt om, säger Morgan Olsson och berättar att bara en av de nio senast inköpta brandfordonen har hamnat i Östersund.

Att räddningsfordon skulle försvinna från Härjedalen vid en sammanslagning är också ett helt felaktigt påstående säger han.

Att räddningsvärn skulle vara på väg att läggas ner finns det heller ingen fog att påstå säger Morgan Olsson och Anders Edvinsson. Samtidigt säger de att organisationen hela tiden ses över och att vissa värn kan komma att läggas ner i framtiden.

De båda ser heller inget som tyder på att brandmän skulle sluta vid en eventuell sammanslagning.

– Vid den senaste sammanslagningen med Berg och Bräcke fanns en oro att deltidsbrandmän skulle säga upp sig. Men inga har hoppat av hittills, säger Morgan Olsson.

Anders Edvinsson säger att det förebyggande brandskyddsarbetet förmodligen skulle behöva utökas med någon eller några tjänster om Härjedalen gick med i förbundet. Men exakt var de personerna i så fall skulle placeras får bli en senare fråga säger han.

Mer läsning

Annons