Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabbalshede planerar för 90 kraftverk

Rabbalshede Vindenergi har, som LT tidigare berättat, planer på storsatsning med vindkraft inom Lillhärdal. Det kan komma att handla om 90-talet vindkraftverk och för närvarande håller företaget på med biotopundersökningar inom det aktuella området.

Annons

Rabbalshedes kontaktman i Lillhärdal, Bengt Liljemark, uppger att man avvaktar den nya översiktsplan för vindekraft, som Härjedalens kommun håller på att ta fram.

– Väg-och markarbeten kan förhoppningsvis komma att påbörjas under 2010, säger Liljemark.

Tidigast 2012 räknar Rabbalshede med att kunna starta uppförandet av vindkraftsparkerna.

Det handlar enligt planerna om tre områden för vindkraftsparker. Det är Skräppåsen, Åndberget och Tväråsen.

Varje verk får en höjd av max 180 meter och den beräknade energiproduktionen ligger på cirka 800 GWh per år. En etablering kommer att innebära att vägar anläggs inom området samt att elanslutning till befintlig 400 kV-ledning öster om Orrmosjön ordnas.

När projektet presenterades för lillhärdalsborna förra året var en övervägande majoritet positivt inställd. Men det hördes även negativa röster. Man vill till exempel inte ha vindkraftverk som stör utsikten, skoteråkandet och turismen kan bli lidande.

Försvarsmakten har inget att erinra mot Rabbalshedes planer i Lillhärdal. Man konstaterar från försvarets sida att området ligger utanför det område där hinderfrihet krävs på grund av flygövningar och skjutningar in mot Älvdalens skjutfält.

Mer läsning

Annons