Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provborrningar bäddar för guldfeber

/

Under våren blir det troligen provborrningar efter ädelmetall i skogarna runt Ytterhogdal och Överturingen.

– När markavtalen är klara kommer vi under våren att påbörja provborrningarna och sedan blir det en bedömning om hur projektet ska bedrivas framöver, säger Lars-Göran Zander.

Annons

Lars-Göran Zander är projektledare i prospekteringsföretaget Wäsa Stone and mining med säte i Älvdalen som övertagit undersökningen av fyndigheten av bland annat guld och zink som gjorts i Härjedalen.

Det var Siv Wiik och Harriet Svensson som upptäckte guld- och zinkfyndigheten den 20 augusti 2007 längs en ny skogsbilväg vid gränsen av Härjedalen och Medelpad.

Egentligen letade Siv och Harriet efter blåbär just denna dag.

– Men vi hittade inga och tog istället fram geologhammaren och började leta efter guld. Vi hade tidigare funnit spår av guld i stenar i samma område, säger Harriet Svensson.

Siv och Harriet hackade loss ytterligare några bitar från berget och skickade in dem till SGU för analys. På kvällen mutade de också in området där de gjort fyndet.

– Det finns många som är intresserade och provborrningar har ägt rum. Tyvärr gick det prospekteringsbolaget i konkurs så det blev bara tre borrhål. Nu blir det intressant när någon annan tar över och jag hoppas och tror att det här kommer att få stor betydelse för bygden, säger Harriet Svensson.

Enligt henne är inte alla avtal klara ännu men enligt Lars-Göran Zandler ska nya provborrningar sättas igång under våren då alla papper är underskrivna.

Sedan tidigare har Wäsa Stone and mining inmutningar klara för några områden i Älvdalen, bland annat söder om Åsen, Lugnkrok och Storharnsgruvan i Kåtilla.

– För att få in de 10-15 miljoner som behövs för att provborra kommer bolaget inom kort att gå ut med en nyemission, alltså sälja fler aktier, säger Lars-Göran Zander till Dalarnas tidningar.

Enligt honom har större investerare redan garanterat att köpa aktier för fem miljoner kronor.

Mer läsning

Annons