Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester vid sametinget efter uteblivna rovdjursersättningar

Medlemmar i samebyn Ruvhten Sijte demonstrerade under tisdagen på sametingets plenum i Skellefteå. Orsaken var att samebyn inte har gett dem rovdjursersättningar sedan 1996, på grund av att de är i konflikt med majoriteten i samebyn.

Annons

LT har tidigare skrivit om konflikten i Ruvhten Sijte. Under onsdagen demonstrerade några medlemmar i samebyn på Sametingets plenum i Skellefteå.

– Det rör sig om miljonbelopp som vi gått miste om jag och min bror, säger Mattias Kant till SR Sameradion.

Bara de senaste åren har samebyn fått en rovdjursersättning på 3,3 miljoner kronor. Det för lodjursföryngringar, järvföryngringar och tillfällig vargförekomst, enligt Sametinget.

– Det här gäller ju alla renägare i hela Sverige och vi har väckt frågan nu, säger Mattias Kant, som tillsammans med sin bror David och Torbjörn Rensberg med sonen Marcus gick in på sametingets plenum i Skellefteå med plakat i handen.

”Utbetala rovdjursersättningen direkt till renägaren”. ”Jag är trött på att föda andra med min rovdjursersättning” var budskapen som de ville föra fram.

Nils Walkeapää på Rusa, organisationen Rätten för urfolket samerna ger stöd åt demonstranterna under Sametingsplenum.

– Rovdjursersättningar bör gå direkt till renägarna, säger Walkeapää till SR Sameradion.

”Politikerna höll på att arbeta sig igenom listan med interpellationer när fyra sydsamer stegade in med demonstrationsplakat. Det var en fredlig missnöjesdemonstration och demonstranterna tågade ut när presidiets ordförande ombad plenumsledamöterna att gå ut tills ordningen var återställd”, skriver man på Sametingets hemsida.

Mer läsning

Annons