Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska läkare ska lösa vårdkrisen i Härjedalen

/
  • Adam Chetnik, dotterns Susann och Iza Kemona-Chetnik har flyttat till Sveg från Polen.

Problemet med att hitta läkare till Hälsocentralen i Sveg har fått en lösning. Man har nu anställt ett polskt par.
– Det ser jättepositivt ut. Det viktigaste att det finns en kontinuitet bland läkarna, säger Anna Andersson, enhetschef.

Annons

Hälsocentralen i Sveg har under en längre tid haft svårt att rekrytera läkare. Det finns för få läkare i Sverige och att hitta läkare som vill jobba och bo i glesbygd är inte det lättaste.

Läkarkollegorna är få och ansvaret stort när det är långt till närmaste sjukhus. Räddningen blev när hälsocentralen rekryterade ett läkarpar från Bialystok i Polen.

Just nu är tre läkartjänster tillsatta, samt en vikarie.

– Läget ser bra ut inför våren när det gäller kontinuitet, säger Anna Andersson, enhetschef på Svegs Hälsocentral.

Adam Chetnik har jobbat fyra-fem månader i Sveg. Hans fru Iza Kemona-Chetnik och dottern Susann anlände efter nyår. Möblerna väntar på att skruvas i hop hemma och familjen har fullt upp med att installera sig i Sveg.

Paret rekryterades av företaget Paragona i Warsawa.

– Vi sökte efter ett ställe att jobba på båda två, säger han.

För Adam Chetnik började tankarna på att göra något nytt komma för tre-fyra år sedan.

– Min tanke var först att flytta till England. Men jag fick inte några tillfredställande förslag. Sedan var det lugnt i två år och i fjol höst fick jag ett telefonsamtal. Jag åkte på ett möte och gjorde några tester. Jag blev kvalificerad till ett andra steg av rekryteringen. De ringde efter en vecka och sa att jag kunde jobba som allmänläkare i Sveg, säger han.

Adam Chetnik är specialist i internmedicin så att jobba som allmänläkare blir lite annorlunda.

I januari 2008 började han läsa svenska intensivt under sju månader och pratar nu flytande svenska.

– Från halv nio till halv fyra var det lektioner. Kursen var intensiv och stundtals påfrestande. Svenskan har stora skillnaner från polskan. Polskan är ju ett slaviskt språk. Men i och med att jag kan engelska och tyska var det lättare för mig att lära mig svenska, säger han.

Iza Kemona-Chetnik börjar den här veckan på Bäckedals folkhögskola och ska läsa svenska i tre månader. Sedan börjar även hon att jobba på Svegs Hälsocentral som allmänläkare.

– Vi får se hur flickan trivs här, säger hon på engelska.

Hon har inte läst någon svenska innan till skillnad från Adam.

– Vi har bott i en stor stad med 300 000 invånare. Det är helt annorlunda här, lugnare och en annan atmosfär. Folket är jättevänligt och hjälpsamt här. Jag har fått mycket hjälp i från mina kollegor och min chef, säger han.

Kulturen är lite annorlunda.

– Polackerna är lite tristare, det är inte så mycket leende i deras ansikte. Folk här är lugnare och har inte så bråttom, säger han.

– Jag tror att man kan anpassa sig lite snabbare som nykomlig i ett mindre samhälle. Det lättare att få hjälp än i en stor stad. Folk känner varandra, säger han.

Det värsta var att lämna hunden i Polen.

– För flickan var det svårt att lämna hunden, vänner och skolan. Förra veckan började hon en förberedelseklass i Sveg, och hittills går det bra. Att hon trivs här är avgörande, säger han.

Mer läsning

Annons