Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistvakt – mer än att bara stå i liften

/

Stefan Jonasson gör sin nionde säsong i Björnrikes slalombackar. Det är inget som han ångrar.
– Det är en bra sammanhållning.

Annons

Årets vinter verkar gå till historien som en utav de bästa för Härjedalens slalombackar, både när det gäller snömängd och antalet turister som letat sig ut i backarna.

För att klara av den stora mängden skidåkare krävs det folk som ser till så att dessa har bästa tänkbara service.

I backarna i Björnrike jobbar ett 15-tal anställda heltid under säsongen och ytterligare extrapersonal får hoppa in under helgerna.

Stefan Jonasson från Hedeviken har liksom många andra blivit en veteran inom sitt gebit med sina nio år. Och förklaringen till det är att man har en bra gemenskap.

– Det är nästan samma folk som jobbar här och det är därför man kommer tillbaka och man känner alla, säger Stefan Jonasson som under sommarhalvåret försörjer sig med att jobba extra med vatten- och avlopp inom kommunen.

Enligt Stefan är jobbet inte enformigt på något sätt för man får rycka ut och göra en massa andra saker förutom att stå vid liften.

Extra bonus är förstås att man får träffa mycket folk från många olika platser världen över.

När Stockholmarna har sitt sportlov är det extremt mycket folk i backarna. Men då är problemen som minst.

– De är så vana att stå i kö så så man märker knappt av dem, säger Stefan som själv inte åker så mycket skidor, förutom när barnen får ett sug att slänga sig utför backarna.

– Man vill ju inte vara här när man är ledig. Då sitter man hellre på en tjärn och fiskar och bara tar det lugnt, säger Stefan Jonasson, en utav Härjedalens många säsongsanställda, avslutningsvis.

Mer läsning

Annons