Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Ulfsson Falkner kan bli Årets hemmakock

/
  • Per Ulfsson Falkner är en av fyra finalister som tävlar i Tastelines tävling om att bli Årets hemmakock på torsdag.

Per Ulfsson Falkner från Härjedalen har på torsdag chansen att bli Årets hemmakock 2008 i Tastelines tävling. Från 16 finalister är han nu en av fyra som slåss om titeln.

Annons
På torsdag tävlar en härjedaling i Årets hemmakock. Det är Sveriges största tävling för amatörkockar som anordnas av receptsajten Tasteline och går av stapeln på Parken i Stockholm.
Årets tema är söndagsmiddagen som ska lagas på framdelskött från nöt och deltagarna har fått välja ett landskap som ska sätta prägel på maten. Under 45 minuter ska de laga sin rätt och då ingår också ett överraskningsmoment.
Per Ulfsson Falkner är uppvuxen i Vemdalen och bodde där tills han var 15 år. Men då hette han Karlströmer i efternamn.
– Jag valde Härjedalen eftersom jag kommer därifrån och råvarorna och smakerna är roliga att experimentera med, säger han.
Han besöker Härjedalen ibland och åker gärna skidor, både utförs och slätförs.
– Jag åker mest telemark, men att ta en skotertur på Sonfjället är ju inte helt fel det heller, säger han.
Han kommer att laga skav med messmör och trattkantareller, mandelpotatisquesadilla och lingonsirap.
– Det jag ska laga är en variant av souvas fast med nötkött, säger han.
Han kommer också laga en lingonsirap.
– Lingon i matlagning är lite svårt. Jag är förtjust i vin. Men med lingon är det svårt att dricka vin till. Men när man gör sirap av lingonen får man en mjukare ton, det blir mer som en smakhöjare, säger han.
– Jag lagar mat från världens alla hörn men jag har ett stort härjedalskt och norrländskt hjärta. Det finns ju så många andra kök som andra värnar om, säger han.
Osten han använder kommer från fjällost i Bruksvallarna. Den skickades ner i veckan genom några stugägare från Stockholm.
Hur känns det att tävla i matlagning?
– Det känns annorlunda. Det är inte varje dag man lagar mat inför publik, säger han.
Per Ulfsson Falkner har provlagat rätten några gånger och en kompis har hjälpt till att ta tid.
– Jag har tänkt baka tunnbröd på plats också, säger han.
Per Ulfsson Falkner bor i Stockholm och jobbar som internetkonsult och har ett eget företag inom webbutveckling.

Mer läsning

Annons