Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer om sparkrav: Det kommer bli dött här

/
  • Elzita Persson har anordnat höstbazaren. Elsa Eriksson och Pernilla Skoger tittar på sockor. Foto: Carin Selldén

Varje höst anordnar servicehuset Senioren en höstbazar. Men nästa år blir det troligtvis ingen – eftersom personalen inom äldreomsorgen ska dras ner.

Annons

Under fredagen var det dags för Senioren årliga höstbazar. Som vanligt var den populär och många ville fynda julklappar bland hantverk och dricka kaffe och umgås.

Elzita Persson jobbar som sysselsättningshandledare, en tjänst som kommunen planerar att ta bort. Men ännu har hon inte fått något besked, vecka 49 ska hon tydligen få reda på det.

– Jag ordnar bland annat kaffe och kaka på måndagar, det brukar alltid komma ett tjugotal personer. Det är viktigt med social samvaro. Vi håller också på med handarbeten, pyssel och gymnastik, och säljer lotter. Pensionärerna är så engagerade, säger hon.

Förut hade Elzita Persson en kollega men hon antog avgångsvederlaget som personalen blev erbjuden i början av året.

May Olofsson, boende på Senioren, är inte glad åt neddragningarna.

– Det är jätteviktigt att det finns någonstans att träffas. Vi är uppe i våra lägenheter hela dagarna, men så fort det händer någonting här nere träffas vi. Vi måste få ha det kvar, annars knyter vi fast Elzita här. Det kommer att bli så dött här, alla kommer att bli sämre säger hon.

Monica Wåhlström som tillsammans med Björn Persson är äldreomsorgschefer på Härjedalens kommun, förklarar att det för tillfället är 20 personer, 16 årsarbetare inom äldreomsorgen som ska sägas upp.

Från början var det 47 årsarbetare som skulle säga upp?

– Ja, vi har erbjudit personalen pension och avgångsvederlag. Nu ska vi även erbjuda boendestödjare inom handikappsomsorgen det. När det är klart kommer vi gå ut med personliga besked. Vi hoppas kunna göra det under december, tyvärr har det varit lite långdraget, säger Monica Wåhlström.

Monica Wåhlström berättar också att man tillfälligt öppnat upp platser i den stängda avdelningen på Svegsmon, då det är kö.

– För att inte folk ska fara illa, säger hon. Vi försöker i den mån vi kan att erbjuda äldre en plats på orten, men annars erbjuder vi där vi har lediga platser i kommunen, säger hon.

Mer läsning

Annons