Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partifalang vill skifta plats på SD-kandidater

Det borde råda frid och fröjd bland Sverigedemokraterna i länet eftersom partiet i de flesta opinionsmätningarna kommer att hamna i riksdagen. Men inför partiets valkonferens nu på lördag i Östersund finns det något som kan liknas vid en splittring och det handlar om placeringen på riksdagslistan för länets representanter.

Annons

Sven-Olof Sällström från Östersund är enligt förslaget placerad på tionde plats på SD:s rikslista medan Olle Larsson från Härjedalen återfinns på 25:e plats. Lek med tanken att partiet får fyra procent i valet så kommer man in i riksdagen, vilket skulle betyda 14-15 mandat. Det innebär att Sällström skulle ta plats på riksdagsbänken.

– Det enda som Sällström har motionerat om är att partiledaren Jimmie Åkesson ska få högre lön medan Olle Larsson varit mycket aktiv både på riksplanet och i kommunalpolitiken i Härjedalen, säger en styrelsemedlem i Sverigedemokraternas härjedalsavdelning.

– Därför vill vi ha en ändring till stånd så att Sällström och Larsson byter plats vilket skulle betyda att Olle blir riksdagsman om valet går som vi hoppas, säger styrelsemedlemmen i härjedalsavdelningen.

Ordförande för Sverigedemokraterna i länet är Ronny Karlsson från Krokoms kommun. Han berättar att han har reserverat sig mot valberedningens beslut beträffande Sällströms och Larssons placering på riksdagslistan.

– Jag förordar att dom byter plats. Enligt min mening är Olle Larsson en mycket kompetent politiker, som gjort stora insatser för partiet både på riks-och lokalnivå. Han skulle bli den bäste företrädaren för sverigedemokraterna i länet i riksdagen.

Ronny Karlsson tror att det finns stora chanser att hans förslag att Olle Larsson ska ta Sällströms tiondeplats på listan ska gå igenom. Att de båda SD-politikerna alltså ska byta plats på rikslistan och därmed Larsson ha större chanser än Sällström att bli riksdagsman.

Olle Larsson säger till LT att han bland annat lagt fyra motioner till Sverigedemokraterna på riksnivå som handlar om att förbättra situationen för invånarna i Norrlands inland. Därutöver flertalet motioner i Härjedalens kommunfullmäktige.

– Jag ställer mig frågan vad Sven-Olof Sällström har gjort för länet?, undrar Olle Larsson.

– Om valkonferensen beslutar enligt valberedningens förslag innebär det att jag kommer att dra ner på mitt politiska engagemang och istället satsa hundraprocentigt på mitt arbete, avslutar han.

– Det är okey för min del om valkonferensen placerar Olle Larsson före mig på rikslistan, säger Sven-Olof Sällström.

– Olle är en jätteduktig politiker som jag skulle vilja se högre upp än på 25:e plats.

– När det handlar om mitt engagemang i partiet kan jag ju berätta att jag drev egen valrörelse i EU-valet förra året och har lagt många förslag på riksnivå.

Mer läsning

Annons