Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paret hade änglavakt – överlevde våldsam olycka

/

Krockkudde och säkerhetsbälte räddar liv. Det är Barbro och Örjan Lundqvist levande bevis på. Under hemresan från Oslo körde de i diket och in i ett träd.

Annons

Barbro och Örjan Lundqvist från Ås var på väg hem från Oslo under tisdagskvällen. De hade varit och hälsat på sina tre barn i Oslo och firat 17 maj. Barbro Lundqvist som körde blev under några sekunder trött och tappade kontrollen över bilen som hamnade i diket, in i en vägtrumma och vidare in i ett träd mellan Särna och Lillhärdal. Bilen blev ett vrak.

– Vi vacklade ut ur bilen, tog mobilen och slog larmnumret som vi har på vindrutan. Det var glest med trafik, säger Örjan Lundqvist.

Mörbultade och chockade märker de att larmnumret inte har täckning.

– Efter en stund kom en bil förbi, men de såg oss inte. Nästa bil, ett par på väg mot Lillhärdal stannade och jag bad dem larma räddningstjänsten från Lillhärdal, säger han.

Inom ungefär en timme kom de första personerna från räddningstjänsten, sedan helikoptern.

– Vi var lättade att vi kunde röra oss och komma ur bilen. Jag hjälpte min fru ut ur bilen. Det kunde ha gått mycket värre, ingen av oss blödde, säger Örjan Lundqvist.

Hur mår ni nu?

– Efter omständigheterna har vi hämtat oss, tack vare god vård efter olyckan och på sjukhuset. Vi har lite svårt att röra oss och känner oss ömma, säger han.

Läkarna konstaterade att de fått varsin fraktur på en ryggkota och Barbro Lundqvist har även fått en bröstfraktur, men det är sådana skador som kommer att läka efter en tid.

Under några månader måste nu paret ta det lugnt.

– Vi har åkt på vägen mellan Ås och Oslo under 20 år och kan vägen bra. Det var beklagligt att resan skulle sluta så, men det kunde ha gått värre, säger Örjan Lundqvist.

Deras dotter som bor i mellansverige åkte på en gång upp till sina föräldrar för att se till dem, och var på plats när de kom till Östersund.

– Vi vill tacka barnmorskan/ambulansutbildade Annki från Särna som lugnade och ordnade filtar, räddningstjänsten som lade oss i en utrustning som skyddade ryggskador, ambulansfolket och folket på helikoptern som tog oss under bästa tillsyn till Östersund. Och tack för ett dygn med lugnande kontroller på lasarettet, säger paret.

Mer läsning

Annons