Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ornitologer rasar: Vindkraft hotar kungsörnar i området

/
  • Ornitologer i Jämtlands och Gävleborgs län rasar över vindkraftsplanerna på Skaftåsen och Brickan i Härjedalen. ”Plötsligt har Bergvik gjort helt om och nu vill man bygga vindkraftsparkerna så nära örnbona som en kilometer”, säger Stig Norell, Gävleborgsornitologernas örngrupp.

Bergvik Skogs planer på att bygga två stora vindkraftsparker på Skaftåsen och Brickan i Härjedalen har gjort ornitologer i Jämtlands och Gävleborgs län heligt förbannade.

– Man tar inga hänsyn till att det finns tre kungsörnsrevir i området och det värsta som kan hända är att örnarna dödas av vingarna, säger Stig Norell, Järvsö, som ingår i Gävleborgsornitologernas örngrupp.

Annons

Norell berättar vidare att Bergvik i ett tidigt skede i planeringen frågade ornitologerna var örnbona fanns. Man tänkte sig att inte sätta upp vindkraftssnurrorna för nära bona.

– Men plötsligt har Bergvik gjort helt om och nu vill man bygga vindkraftsparkerna så nära örnbona som en kilometer. Från vår sida har vi klart sagt ifrån att det närmaste avståndet mellan vindsnurror och örnbon måste vara minst två kilometer. Helst ska det vara ett avstånd på tre kilometer.

– Bergvik har alltså inte tagit någon som helst hänsyn till våra synpunkter och det tycker jag är dålig stil från bolagets sida, säger Stig Norell.

Ornitologerna både i Jämtland och Gävleborg kommer i sina yttranden att framföra sina åsikter för att eventuellt kunna stoppa Bergviks planer.

Örnar är termikflygare och genom den flyghöjd de ofta befinner sig på löper de stor risk att kollidera med vindkraftverkens vingar.

– Det värsta som kan hända är att örnarna på det sättet kommer att dödas. När ungarna flygtränar kommer de att bli väldigt utsatta och värst är situationen på Skaftåsen, där örnarna kommer att bli helt instängda åt alla håll av vindsnurror, säger Norell.

– Vindkraftsparkerna på Skaftåsen och Brickan kan alltså bli ett väldigt hot mot örnstammen i området.

Nu är det inte bara örnar som kan komma att drabbas av vindkraftverken. I området finns också bland annat tjäder och berguv som också riskerar att flyga in i vindsnurrornas vingar om dessa hamnar för Man stöder sig på beslut i Ragunda, Bräcke och Sollefteå kommuner som rekommenderat vindkraftsbolag ett skyddsavstånd på en kilometer mellan örnbo och vindsnurror.

Vidare anför Bergvik i en komplettering för ansökan om Brickan att tvåkilometersprincipen skulle innebära att 13 vindkraftverk inte skulle kunna byggas.

Stig Norell har i år kollat 30 örnrevir och bara funnit två häckningar, vilket han menar gör situationen ännu allvarligare för örnarna i området.

Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Mer läsning

Annons