Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om räddningstjänsten får extra pengar

/

Räddningstjänstens framtid hotas av orimlig arbetsbelastning och flera pensionsavgångar. Men trots det är det oklart om politikerna kommer att skjuta till extra pengar.

– Det är inte bara att anställa folk. Räddningstjänsten kostar oerhört mycket, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Annons

Redan i september flaggade räddningschefen Kurt Svensson för att de behöver fylla på med nya medarbetare. Han och ytterligare en anställd kommer att gå i pension inom 2-3 år. Dessutom innebär bristen på personal en extremt hög arbetslastning.

– Vi är tre som delar på beredskapen och för att klara arbetstidslagen för de övriga två får jag gå dubbla beredskapsveckor. Det börjar bli tungt nu och det är väldigt sårbart om någon blir sjuk, säger Kurt Svensson.

I en skrivelse föreslog han att kommunen anställer en brandingenjör. I oktober beslutade samhällsbyggnadsnämnden att ställa sig bakom förslaget. Först nu har politikerna i KLU, kommunledningsutskottet, tagit upp ärendet.

– De vill naturligtvis skynda på, men de får vänta. Vi väntar på konsultens rapport och sedan får vi se hur vi ställer oss. Vi måste rätta oss efter att vi är en liten kommun och Härjedalens räddningstjänst är bland den dyraste i landet, säger Gottfrid Jonsson (S), ordförande i KLU.

Lars Bygdén (FP), som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, håller med Gottfrid Jonsson om att räddningstjänsten är kostsam. Budget för 2011 ligger på 19 420 000 kronor. Samtidigt är han väldigt orolig för vad som ska hända när räddningschefen går i pension.

- Räddningstjänsten står inför en jätteutmaning när det gäller kompetensförsörjning. Hur lätt är det att hitta kompetens efter Kurt? Vi måste skola in en ny generation som kan ta över, säger han.

Han befarar även att de sliter ut personalen så som deras arbetssituation ser ut i dagsläget. Enligt honom har räddningschefen jour alldeles för ofta och det är ett pris de får betala för att kommunen står ensamma med räddningstjänst.

– Gör vi ingenting är risken stor att vi tappar någon av dem. Det är konkurrens om de här människorna i dag så de kan få jobb någon annanstans, säger han.

Mer läsning

Annons