Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad simundervisning gjorde att eleverna klarade målet

I höstas klarade inte sex elever av kravet för simkunnighet på Norra Skolan i Sveg. Men efter intensiv simundervisning har fem av dessa blivit godkända.
– Snart är även den sista på gång, säger idrottsläraren Örjan Grym

Annons

I höstas gjordes en enkät över simkunnigheten bland eleverna i årskurs fem i Härjedalen. Siffrorna visade att sex elever på Norra Skolan i Sveg och ytterligare tre elever i Funäsdalen inte klarade av målet.

En chockerande hög siffra om man jämför med en mätning från 2003 då 98 procent av eleverna ansågs som simkunniga mot endast 93 procent vid mätningarna i höstas.

Men siffrorna har blivit klart mycket bättre sedan mätningarna gjorts.

– Eleverna har haft extra träning så nu har de klarat av det, alla utom en och den är på gång och klarar säkert av det innan sommaren, säger Örjan Grym.

Under perioden mellan jul och sportlovet har eleverna fått extratid av simlärarna på badhuset och det har onekligen gett resultat då både simkunskaperna blivit bättre samtidigt som orken för att simma 200 meter räcker numera till.

Enligt Örjan Grym har badhuset i Sveg betytt mycket för att bättra på simkunnigheten. Dels kan man oftare vara i bassängen sedan är det lättare att upptäcka elever med simproblem.

– Det har varit ett lyft med badhuset.

Det är först i vår som eleverna i årskurs fem ska klara av målet med simningen. Men som det ser ut nu så kommer alla elever i femman att klara av målen. Även i de lägre årskurserna börjar man se positiva tendenser att allt fler klarar av att de mål som sätts upp.

100 procentig simkunnighet är det i Hede, Vemdalen, Lofsdalen, Lillhärdal och Ytterhogdal.

– I Hede har det alltid varit 100 procent. Det beror säkert på att de haft tillgång till ett bad.

För de tre elever i Funäsdalen som inte var simkunniga är ett särskilt träningsprogram i full gång förutom skolans normala ordinarie simundervisning.

Mer läsning

Annons