Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyvaken björn skapade oro i kohage

En nyvaken björn skapade oro hos en bonde i Lillhärdal vid 23-tiden på lördagskvällen. Björnen befann sig inne i kohagen när bonden fick syn på den.
– Jag sprang ut med ficklampan med mig och vrålade så högt jag kunde och björnen försvann, säger härdalsbonden som tills vidare vill vara anonym.

Annons

– Men det var nog lika mycket korna som skrämde bort björnen. De tio korna ställde sig med huvudena mot björnen och då är dom inte att leka med. Björnen var inte många meter från korna.

Innan den fullvuxna björnen, som bonden beräknar har en vikt på 100-150 kilo, kom in i kohagen hade den varit och rivit i några gamla älgskinn.

Björnen rev alltså inga djur, men länsstyrelsen är inkopplad på fallet. Länsstyrelsens rovdjursexpert Magnus Kristoffersson säger till LT att man kommer att bevaka björnens beteende den närmaste tiden.

Skulle det visa sig att den fortsätter intressera sig för boskapen och försöker döda eller dödar något djur kan det bli fråga om avlivning enligt Kristoffersson.

– Jag är personligen inte rädd för björnen och det kan möjligen vara samma björn som förra våren fanns här i byn. Då gick den och åt gräs och brydde sig inte om folk som vallfärdade hit för att se den, berättar bonden.

Förra våren klarade sig kohagen från björnbesök.

Mer läsning

Annons