Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag på utbyggd vindkraft

Miljö- och byggkontoret vid Härjedalens kommun jobbar nu med att ta fram ett förslag till ny översiktsplan för vindkraftsutbyggnad och de första samrådsmötena har hållits i Sveg, Ängersjö och Lillhärdal.

Annons

– Störst var intresset i Lillhärdal, där ett hundratal intresserade kom till samrådsmötet, berättar Bror Norberg, som är en av de som jobbar med översiktsplanen.

– I Lillhärdal var det många medlemmar i Föreningen för Småskalig vindkraft som deltog och här var det övervägande negativa synpunkter. Man vill från föreningens sida inte ha någon storskalig vindkraftsetablering inom Lillhärdalsområdet.

– I Sveg och Ängersjö var intresset inte lika stort och här var heller inte motståndet mot vindkraft lika stort som i Lillhärdal, säger Norberg.

I förslaget har man fem olika alternativ till vindkraftsutbyggnad. Det minsta innehåller noll vindkraftverk och det största hela 520 vindsnurror.

– På onsdag den här veckan kommer vi att informera kommunledningsutskottet om översiktsplanen och vi hoppas att KLU då kommer att ge oss direktiv för det fortsatta arbetet.

– Kommunledningsutskottet kommer sedan den 17 mars att fatta beslut om vilket av de fem alternativen vi ska gå vidare med eller om de beslutar om något annat alternativ.

– Det beslut KLU kommer därefter kommer nya samrådsmöten att hållas. Sedan synpunkterna vid dessa samråd behandlats kommer KLU att besluta om utställning om förslaget till översiktsplan.

Efter utställningstiden på cirka två månader till sommaren ska ett slutgiltigt förslag läggas fram på kommunfullmäktiges bord vid novembersammanträdet. Det blir alltså det nya fullmäktige efter valet som kommer att fatta beslutet om översiktsplanen.

Översiktsplanen kommer att omfatta området från Huskölen-Ytterhogdal-Älvros i öster till Lillhärdal och Glissjöberg i syd och väster.

Mer läsning

Annons