Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya virkesköpare skapar jobb för 15–20 personer

/
  • Henrik Ljungberg, Crister Lindh, Per-Ola Persson och Jerker Hansson jobbar på nyöppnade Weda skogs kontor i Sveg och Hede.Foto: Carin Selldén

Ett nytt inköpsbolag av virke håller på att etablera sig i Härjedalen. Just nu håller Weda skog på att öppna kontor i både Sveg och Hede.

Annons

Från och med januari 2010 har virkesinköparna Weda skog öppnat kontor i Sveg och Hede, och invigningen är i antågande.

I Härjedalen har man fyra virkesköpare, tre av dem har tidigare jobbat på Siljan skog och har på så sätt redan kontakter och kännedom om skogarna i landskapet.

– Det kommer att generera 15–20 nya arbetstillfällen, med de entreprenörer vi kommer att anlita, säger Crister Lindh, en av virkesköparna i Sveg.

Man kommer att anlita entreprenörer för avverkningsarbete, röjning, plantering och allt som behövs runt omkring.

Det är en allt större efterfrågan från råvaruindustrin som är orsaken till satsningen. De härjedalska skogarna är åtråvärda.

– Det finns bra kvalité på skogen i Härjedalen. Vårt jobb är att se till att skogsägarnas fastigheter blir verksamma. Vi omsätter deras producerade virke till affärer, säger Crister Lindh.

Weda skog ägs till lika delar av sågverkskoncernerna – det norska bolaget Moelven, och Hedin/Bergqvist med sammanlagt nio sågverk i Mellansverige som Weda skog förser med sågtimmer. XL Bygg och Karl Hedin ägs också av delägarna.

Den största delen av timret som köps in i Härjedalen, södra Jämtland och västra Hälsingland och norra Dalarna, går till sågarna Insjön och Bergkvist. Timret körs till största del på järnväg.

– Vi ser fram emot att jobba i Härjedalen med både gamla och nya kunder, säger Crister Lindh.

Mer läsning

Annons