Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunalrådet vill vända befolkningstrenden

/
  • Anders Häggkvist, nytt kommunalråd för centern i Härjedalen efter Klas Hallman.  Foto: Leif Eriksson

Som LT tidigare berättat lämnar kommunstyrelsens vice ordförande, Klas Hallman, c, alla sina kommunala uppdrag. In som hans efterträdare i kommunstyrelsen och därmed kommunalråd på halvtid blir Hallmans partikamrat Anders Häggkvist från Vemdalen.

Annons

Det är ingen nybörjare som nu tar steget uppåt i den politiska karriären. Han har varit aktiv inom kommunalpolitiken i Härjedalen sedan 1995, då han blev ledamot i Härjedalens Energi.

Och Häggkvist har sedan valet 2006 suttit bland annat i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

– Nu kommer jag att jobba aktivt inom politiken på halvtid och behåller mitt jobb som skogsinspektor i Mellanskog, också på halvtid, berättar 46-årige Anders Häggkvist.

– Det var min partiorganisation här i Härjedalen som frågade mig om jag ville ta vid efter Klas Hallman och efter att ha pratat med min arbetsgivare slog jag till. Jag har inte haft några betänkligheter att ge mig in i politiken ännu mer än tidigare.

Anders Häggkvist är född i Dalarna och uppväxt i Sveg och bor numera i Vemdalen.

Han är kan man säga född centerpartist. Pappa Olle B. Häggkvist, som också var skogsinspektor i Mellanskog, var en av centerpartiets ledande politiker i Härjedalen under 1970- och 80-talen.

– Ska bli kul med det här nya uppdraget, en ny era i livet. Nu kommer jag att verka som kommunalråd på halvtid fram till valet 2010. Sedan får valutgången avgöra hur framtiden blir.Härjedalen styrs nu av en fyrpartikoalition över partigränserna med s, v, fp och c.

De övriga borgerliga partierna i kommunen kan tänka sig en ny borgerlig Allians för Härjedalen inför nästa års val. Men här har centerpartiet valt att stå utanför.

– Vi har sagt nej till en valrörelse under Allians för Härjedalen. Det skulle inte vara trovärdigt med en sådan allians om valresultatet skulle bli lika som 2006, säger Anders Häggkvist.

Centern håller alltså öppet för ett samarbete över blockgränserna även efter 2010.

– Det viktigaste är att kommunen får en stark majoritet, säger Häggkvist.

Den allra viktigaste framtidsfrågan för kommunen menar han att befolkningsutvecklingen är.

– Det är nödvändigt att vi vänder den negativa trenden så att befolkningen ökar. Det är skillnad på att kunna satsa och investera för framtiden än att behöva göra neddragningar.

– Jag menar att Härjedalen ska profilera sig som kommunen där det finns plats, inom skolan och boendesidan och jag ser gärna att det satsas på fler äldreboenden.

Vidare tycker Anders Häggkvist att media, politiker och tjänstemän borde fokusera mera på de 90 procent som är kvar sedan kommunen bantat sin verksamhet med 10 procent.

– Se på de baltiska länderna där man måste skära ner budgeten med 50 procent.

Mer läsning

Annons