Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya investeringar kräver höjd va-taxa

Tekniska nämnden har beslutat att höja va-taxan från 4290 kronor per år till 5148 kronor per år. Orsaken är de kommande investeringarna på 115 miljoner i nya gemensamma anläggningar.

Annons

Tekniska nämnden beslutade på sammanträdet 1 oktober att föreslå kommunfullmäktige att höja va-avgiften.

Brukningsavgiften för en normalvilla i Härjedalen är 4290 kronor per år. Det nya förslaget innebär en höjning av taxan till 5148 kronor per år.

Höjningen ska betala den investering på 115 miljoner kommunen de närmsta åren planerar att göra i nya anläggningar för vatten och avlopp, på grund av den snabba utbyggnad som sker i Lofsdalen, Vemdalen och Funäsdalen. Men det finns även ett behov att underhålla befintliga anläggningar och va-nät, där det finns ett eftersläpande underhållsbehov.

– Den här är ett bra sätt för kommunen att satsa och det enda rättvisa sättet att göra detta är via avgifter, då är även fritidshusägare med och betalar de investeringar vi gör. Om vi skulle finansiera med skatteintäkter så skulle kostnaden bara belasta de som är fastboende i kommunen, säger Lars Bygdén, ordförande i tekniska nämnden.

Mer läsning

Annons