Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fiskeregler ett hot mot fisket i Härjedalen

/
  • Sune Halvarsson och Härjedalens kommun tror att de nya förslagen kan stjälpa den stora fiskesatsningen som man gjort i Härjedalen under en lång rad av år. Foto: Sara persson

Regeringens förslag på en översyn av lagen om fiskevårdsområden får många att ilskna till.

– Kasta förslaget i papperskorgen, säger Sune Halvarsson.

Annons

Fisket har blivit en viktig turistfaktor i Härjedalen och övriga länet. Bara i Härjedalen besöks kommunen av 35000 fiskande turister och det ger i sin tur kommunen och näringsidkare betydande intäkter.

Nu kan turistfisket vara hotat. Det anser i alla fall Härjedalens kommun efter att regeringen och jordbruksdepartementet gett ett förslag på en översyn om fiskevårdsområdena.

I förslaget framgår det att man vill att samtliga fiskevårdsområden ska genomgå en fiskerättsutredning där man slår fast hur stor andel varje medlem ska ha.

Men enligt Härjedalens kommun, som skrivit ett svar till jordbruksdepartementet, är det en väldigt svår uppgift att genomföra, samtidigt som det i slutändan kan kosta åtskilliga miljoner kronor att realisera.

Enligt svaret till departementet kommer det att kosta upp till fem miljoner kronor bara i länet och den siffran tiodubblas när det gäller Norrland som helhet. Pengar som istället borde användas till att förbättra fisket med olika åtgärder.

Sedan tidigare har varje medlem en röst i olika frågor. Men nu ska rösttalet beräknas efter hur stor andel av fisket man har. Det ser Härjedalens kommun som ett allvarligt rättsövergrepp.

– Det gynnar de som har makt och pengar och över 50 procent av marken ägs av bolag som bor och skattar utanför Härjedalen, säger Sune Halvarsson som hoppas att förslaget kastas direkt i papperskorgen.

Enligt Sune fungerar fiskevårdsområdena i Norrland utomordentligt sedan många år tillbaka och att man inte tagit hänsyn till de norrländska förhållandena när man gjort utredningen.

– Det här är en klar försämring mot vad vi har i dag och det kan spoliera det vi har lagt ned under årens lopp, säger Sune avslutningsvis.

Mer läsning

Annons