Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tryckpress på plats – klarar 20 miljoner kort

/
  • Johan Mårtensson vid Bengt Slöjdare, till höger i bild, berättar för näringslivschefen Bengt Erik Lundborg hur den nya tryckpressen fungerar.
  • Så här ser korten av finsk björk ut  som ska tillverkas i Hede.Den tyska tryckpressen kostade sex miljoner kronor och har en kapacitet på 15000 kort i timmen. Foto: Leif Eriksson

För ett par veckor sedan berättade vi att det amerikanska företaget Sustainable Cards hade köpt hedefirman Bengt Slöjdare.

Annons

Och nu är redan den stora tryckpressen, kostnad sex miljoner kronor, på plats.Tryckpressen visades igår för bland annat kommunalrådet Gottfrid Jonsson och näringslivschefen Bengt Erik Lundborg.

Delägaren Pontus Lögdberg berättade att den stora tryckpressen är av tyskt fabrikat, den enda som finns i Norden, och den har en kapacitet på 15000 elektroniska presentkort, hotellnycklar och lojalitetskort per timme.

– Vi har även inlett ett samarbete med Grafiska huset i Funäsdalen och med ett umeåföretag. Det sistnämnda ska tillverka tryckplåtarna för vår räkning, sa Lögdberg.

Det tog en vecka för en representant från den tyska tillverkaren att montera tryckpressen på plats hos Bengt Slöjdare samt att utbilda den anställde Johan Mårtensson.

Pontus Lögdberg berättade också att det är tre personer, som kommer att jobba med korttillverkningen och i framtiden blir det enbart tillverkning av de här korten som kommer att ske vid Bengt Slöjdare.

– Vi ska fokusera på den verksamheten för att få lönsamhet och upphör därmed med träindustrin.

Pontus Lögdberg förklarade sig vara mycket nöjd med det stöd företaget fått från kommunen och Norlandsfonden i samband med etableringen i Hede. Ett tag fanns för övrigt Sveg med som tänkbar lokaliseringsort.

– Men det var bra att det löste sig i Hede så vi kunde behålla arbetstillfällena här.

Enligt Lögdberg är det många hedebor som hört av sig de senaste veckorna och förklarat sig vara mycket positiva att Sustainable Cards etablerat sig på orten.

Tidigare har man vid Bengt Slöjdare tillverkat cirka 700000 Ecocards om året. Med den nya tryckpressen kommer kapacitetet att bli 20 miljoner kort årligen.

– Jättebra att man kan utveckla ett tillverkande företag här i Hede, sa näringslivschefen Bengt Erik Lundborg.

Mer läsning

Annons