Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kyrkoherde i Sveg

/
  • Erik Flodberg som i dag välkomnas som ny kyrkoherde i Svegsbygdens församling genom en högtid i kyrkan som leds av biskop Tuulikki Koivunen Bylund.

I dag välkomnas Erik Flodberg som ny kyrkoherde i Svegsbygdens församling. Högtiden leds av biskopen Tuulikki Koivunen Bylund men det är inte första gången Erik Flodberg arbetar i Härjedalen.

Annons

Han är uppväxt i Sundsvall, präst har han varit i 25 år och tidigare har han arbetat i Hede. Men de senaste fem åren har han varit stationerad på utlandskyrkan i Mallorca. Där han både arbetade med turister och bofasta svenskar.

– Det handlade om allt från att hjälpa ungdomar som missat planet hem, till att anordna filmkvällar för bofasta svenskar som ville se svensk film, säger han.

Men det var också på Mallorca som han insåg att hans egna liv måste förändras. Där blev han nykter alkoholist och det har påverkat hur han jobbar i dag. Bland annat kommer han att hålla sinnesrogudstjänster en gång i månaden i Sveg. Sinnesrogudstjänster är kopplad till 12- stegsrörelsen. Alltså det program som bland annat anonyma alkoholister använder sig av.

– Sinnesrogudstjänsterna är till för eftertanke och vänder sig till alla, förklarar Erik Flodberg.

På en sinnesrogudstjänst får även andra än den som leder gudstjänsten dela med sig av sina tankar och funderingar.

– Det är en gudstjänstform som man får vara delaktig i på ett annat sätt och tanken är att man ska få sinnesro av det, säger Erik Flodberg.

Han har även fler planer på hur han vill utveckla arbetet i församlingen. Just nu håller han på att undersöka möjligheterna att tillsammans med församlingens diakon, starta ett diakonalt arbete riktat till barn, ungdomar och familj.

– Det finns mycket vi kan utveckla på det området, säger han.

Men han är väldigt nöjd med barn och ungdomsverksamheten som församlingen i dag erbjuder.

– Vi har 46 barn som sjunger i kör och många unga konfirmandledare som fortsatt engagera sig efter konformationen. Det är väldigt roligt, säger han

– Men vi måste få fler att hitta till kyrkan och därför måste vi bli bättre på att nå ut med vad vi gör, fortsätter han.

Församlingen har 4000 medlemmar, fem kyrkor och 15 fast anställda personer.

Mer läsning

Annons