Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förening fick snurr på vindkraftsdebatten

Den nya vindkraftsföreningen i Lillhärdal är förvånade över att kommunen ordnar en presskonferens bara för att det bildas en ideell förening.

Annons

– Politikernas starka reaktion visar att föreningen behövs och att den tillkommit i rätt tid, skriver föreningen i et pressmeddelande och berättar samtidigt att man fått många nya medlemmar.

För några veckor sedan bildades Föreningen För Småskalig Vindkraft i gamla Lillhärdals kommun, en förening med målsättning att få frågan om vindkraftsparkerna i Lillhärdal uppmärksammade.

Och visst har de blivit uppmärksammade. Förra veckan kallades kommunen till en presskonferens för att bemöta föreningens ställningstaganden på deras hemsida.

Enligt kommunens representanter ska föreningen i vissa fall föra fram osanningar och skrämma folk för att på så sätt skapa opinion i frågan.

– Vi kan fortfarande i kritiken inte hitta vad som är osanning. Till exempel kommunens uppgift om att vindkraftsatsningen i Härjedalen skulle ge 100-tals jobb, förblir obekräftad. Det om något är att skapa opinion på felaktiga grunder.

På presskonferensen fick kommunens representanter frågan varför man anser att vindsnurrorna skulle störa turismen i Västra Härjedalen, men inte i Lillhärdal. Något begripligt och logiskt svar kunde inte skönjas, skriver man vidare i sitt pressmeddelande samtidigt som man anser att det finns en stor brist på korrekt information och beslutsunderlag och en onödig brådska i handläggningen.

Föreningen kräver vidare att få en plats i referensgruppen som ska utforma den nya strategin för vindkraften i södra Härjedalen eftersom man anser att dagens sammansättning i gruppen inte är utformad efter god demokratisk sed.

– Vi avstår från att ytterligare kommentera mera i dagsläget eftersom vi vill ha en konstruktiv och öppen dialog med kommunen. Svaren finns och kan lämnas, om man så begär, men vi vill inte äventyra vissa politikers trovärdighet, det är inte vårt syfte, skriver man vidare.

Mer läsning

Annons