Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu växer Funäsdalen så det knakar

/
  • Byggandet pågår för fullt i centrala Funäsdalen för att få till en bättre infrastruktur.   Foto: Carin Selldén

Kommunen söker nu pengar för att bygga ett kommunikationscenter i centrala Funäsdalen. Sammanlagt kostar projektet fem miljoner och är starkt kopplat till det infrastrukturprojekt som är i full gång.

Annons

I sommar kommer ett kommunikationscenter att byggas i Funäsdalen för fem miljoner. Härjedalens kommun anser att satsningarna i det pågående infrastrukturprojektet behöver kompletteras med ett kommunikationscenter då man har en ambition att fler turister ska komma till området med kollektivtransport.

Via kommunikationscentret organiseras sista biten till gästens boende.

Centret kommer att vara en lokal för ankommande och avresande gäster, samt att utgöra ett nav i den lokala trafiken som förbinder Funäsdalens by med Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Tännäs, Ljusnedal och övriga byar.

Projekt har stark koppling till projekt Framtid Funäsdalen som medverkar för att Funäsdalsområdet ska få 2000 nya gästbäddar inom tre år, vilket medför ett kraftigt ökande antal besökare, 50 nya jobb och 3-5 nya företag samt ökat behov av handel och service.

Härjedalens kommun ansöker medel ur EG:s strukturfonder för projektet Kommunikationscenter för turismen i Funäsdalen. Kostnaden för projektet uppgår till fem miljoner kronor.

Härjedalens kommun begär medfinansiering av länsstyrelsen med 2,3 miljoner kronor år 2010 och kommunen svarar själv med 200 000 kronor. Projektet drivs och ägs av Härjedalens kommun i samarbete med Funäsdalens Alpina AB och Destination funäsdalen AB. Vägverket finns också med som en part. I Infrastrukturobjektet i Funäsdalen investeras 23 450 000 kronor i dessa utbyggnader:

Utbyggnad av vägar i anslutning till Åsargatan.

Väg till Olen - då det finns planer på nyexploatering av boende, plus att området kan få en matarlift upp till liftstation i byn.

En ny avfart in till Kåvanområdet på grund av ökad trafik.

Tunnel/skidöverfart Berggatan. Berggatan kommer att korsas av en skidbacke. Här kommer en bro att byggas så att skidåkningen kan ske över Berggatan samtidigt som de boende längs Berggatan kan färdas efter gatan.

Busshållplats. Ny bussanslutning i centrala Funäsdalen. Den gamla busstationen ger plats för ombyggnader relaterade till den nya linbanestationen och parkeringsdäck.

Parkeringsdäck i centrala Funäsdalen i två plan.

Bollplan/isbana samt en mindre bollplan intill skolan och nuvarande busshållplats. Vägar till och från skolan samt parkeringsplats.

Studie av trafikförbättringar i Funäsdalen.

Projektledning och administration.

Mer läsning

Annons