Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska en bok skrivas om Hede-Olle

/
  • Olle Linde har inte glömt sina rötter i Härjedalen. Varje år kommer han hem till bland annat älgjakten.
  • Johan Pellas ska skriva boken om Olles intressanta liv.
– Jag är rik på erfarenhet, vänner och släktingar, säger Olle som har som ordspråk att det är värt att gå en extra mil.

Olle Linde lämnade Hede 1949. Sedan dess har han hunnit skaka hand med president Ronald Reagan och många härjedalingar har druckit vin som kommer från hans druvor. Nu kommer hans liv i bokform.

– Det blir mycket intressant läsning, lovar Johan Pellas.

Annons

När Olle Linde lämnade Hede och Härjedalen var planerna att han skulle vara borta i två år.

Men tiden gick och Olle är kvar fortfarande med sin familj i soliga Kalifornien.

Och en bidragande orsak till att han blev kvar är järnvägen som går längs den böljande västkusten i USA

– Mitt jobb var att köpa mark åt företaget, säger Olle som var verkställande direktör för South Pacific Company som byggde järnväg genom 14 av delstaterna.

I sitt jobb har han hunnit träffa många intressanta människor och profiler. En sådan var skådespelaren och presidenten Ronald Reagan.

– Det var en mycket bra människa. Han var förvånansvärt bra på att lyssna, berättar Olle som varje månad träffade Ronald Reagan då han var guvernör i Kalifornien.

Men även många andra människor har passerat förbi i Olles mycket intressanta liv där han bland annat blivit belönat för sina insatser i det amerikanska samhället.

Bland utmärkelserna han fått märks Nordstjärneordens första grad och Ellis Island Award.

Numera har han och frun Sylvia två boenden. Halva delen av året bor man i Kalifornien och den andra halvan finns man nere i Sydafrika där man för några år sedan bestämde sig för att skaffa ett litet hus.

– Men huset blev större och större, säger Olle Linde med ett leende om den stora farmen med druv och vinodlingar i Sydafrika.

Och om någon går in på bolaget i Sveg eller Funäsdalen och köper något Sydafrikanskt vin så är det med all säkerhet doften och smaken av Olles druvor ni möter.

– Det gör det säkert, säger Olle som även odlar vin hemma i Kalifornien.

Trots att de har gått 60 år sedan han lämnade Härjedalen så har han kvar sina rötter i landskapet.

Han har kvar föräldrahemmet i Hede och älgjakten är helig för hans del.

– I år sköt jag ingen men gänget sköt två stycken, säger Olle samtidigt som han håller i sin krokiga käpp gjord av äkta härjedalsvirke.

Och gott virke är det fortfarande hos Olle trots att han fyllt 84 år.

Nyligen ville han prova på fallskärmshoppning men det blev stopp när arrangören fick veta att hans ålder. Men det finns utmaningar kvar för hans del trots allt om det mot förmodan inte blir något hopp med fallskärmen.

– Keep alive is my main priority.

Författare till boken är Johan Pellas. Han har tidigare skrivit en liknande bok om Clas Olsson, grundare av det kända varuhuset i Insjön.

– Det är en väldigt intressant resa som Olle gjort genom livet. Han är minst lika intressant som Clas, säger Johan Pellas som hoppas att Olle kan bli en bra förebild för vad Härjedalingen kan åstadkomma.

Mer läsning

Annons