Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmännen åker över gränsen och fyller bilarna med mat och vin

/
  • Bård Johnsen, Britt Hagen och Petter Tefli har handlat på systemet, Ica och Sporthuset och ska nu vidare till Sylarna.             Foto: Carin Selldén

Det är billigt för norrmännen att handla i Sverige. I Funäsdalen märker man inte nämnvärt av finanskrisen.

Annons

Normännen åker gärna över gränsen till Funäsdalen och handlar mat och vin. Och de hindras inte av finanskrisen.

Den svenska kronan har nästan aldrig varit så låg i förhållande till den norska som den är nu. Att 100 svenska kronor ligger under 80 norska har bara skett några få gånger tidigare. Den absolut lägsta noteringen var den 24 juli 2002, då kursen var 79,08, skriver Svd.

På Ica i Funäsdalen märkte man i början av finanskrisen att norrmännen blev färre. Tobakspriserna har gått upp och det är inte lika lönsamt som förut för norrmännen att handla cigaretter och snus, även om det fortfarande är billigare än i Norge. Ett exempel på en populär tobaksprodukt bland norrmännen är ett 5-pack med rulltobak som kostade 495 för två år sedan. Nu kostar det 660 kronor på Ica i Funäsdalen.

– Största delen åker och handlar mat och på systemet. Förra veckan var riktigt bra, säger han.

Norskarnas favoritvaror på Ica enligt Kristoffer Ripa är cigaretter, snus, cola, fläskkött, kyckling och en del godis.

– I stort sett har den norska handeln vänt i och med finanskrisen, men de börjar komma till tillbaka, säger Kristoffer Ripa, som har jobbat på Ica i fem år.

Utanför mataffären håller Bård Johnsen, Britt Hagen och Petter Tefli från Trondheim på att packa in varor i bilen. De är på väg till Sylarna och åker genom Funäsdalen för att handla mat, rödvin och sportkläder. De åker och handlar i Funäsdalen ungefär en gång i månaden.

Men de åker inte enbart för att handla, de passar på i samband med att de ska åka skidor eller skoter.

– Tobak och rödvin är mycket billigare, säger Bård Johnsen. Men vi handlar inte bara mat och alkohol, utan går även på sportaffären. Det finns ett annat utbud här än i Norge, säger han.

Även på Topsport märker man att de norska turisterna har ökat sedan förra året.

Mer läsning

Annons