Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina Filander siktar på medalj under VM i draghund

/
  • Nina Filander har laddat upp på hemmaplan inför årets VM i draghund. ”Hoppas bara att inte hundarna stannar när de möts av en stor publik. Här hemma är det ju lugnt och stilla, säger Nina Filander. Foto: Håkan Degselius
  • Det är mycket taktik hur man ska disponera ett hundspann.
  • Träningen har skett på hemmaplan för Nina och hennes hundar.

Det handlar mycket om taktik när VM i draghund körs i helgen i tyska Oberwiesental.

– Man måste känna sina hundar, säger Härjedalens VM-hopp Nina Filander.

Annons

Nina Filander gjorde förra helgen gjort den sista finslipningen av både sig själv, hundarna och det övriga materialet. För sedan drar hon ned till Tyskland för att försvara sin bronsplats från VM i Åsarna.

Under VM i Oberwiesental handlar det om tre etapper under tre dagar där man kör runt 40 kilometer varje dag.

– Klart att jag siktar på en pallplats. Men det är många tyskar i min klass så det blir spännande för de har säkert varit där och tränat, säger Nina Filander som kommer att mötas av en kuperad bana som blir en tuff utmaning för hennes spann med sex hundar.

Draghundstävlingar handlar inte bara om full fart från start till mål. Istället handlar det om mycket om taktik där hundarnas fysiska och psykiska tillstånd spelar stor roll för att resultatet ska bli bra. Vissa hundar är bra på att dra upp tempot medan andra kan springa på i vilket tempo som helst utan att tröttna.

– Man måste känna av sin hund och veta när de behöver vila, säger Nina som från dag till dag får ta olika beslut hur hon ska disponera ekipaget, allt för att det ska gå så fort som möjligt.

Även materialet spelar stor roll. Pulkan ska väga så lite som möjligt och skidorna ska vallas.

– Det blir kanske lite fånigt för en utomstående, skrattar Nina Filander.

Nyligen genomförde hon sitt första riktigt långa lopp med sina hundar när Femundlöpet kördes, en 400 kilometer lång tävling i bistert vinterklimat.

– Det var det roligaste jag gjort, säger Nina Filander som förhoppningsvis får minst lika roliga dagar i Tyskland kommande veckoslut.

Mer läsning

Annons