Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare vill se flera ute lucianatten

/
  • Joe Nyberg och Martin Forslund hoppas att deras arbete under lucianatten ska göra att det blir lugnare.  ˝Vi samlas vid åttatiden på lördagskvällen på Ica-parkeringen och det finns plats för fler som vill vara med”, menar initiativtagarna.  Foto: Håkan Degselius
  • Foto:

Joe Nyberg och Martin Forslund ska ut och nattvandra under lucianatten.

– Det räcker ju ofta om det finns någon i närheten för att bråk ska undvikas, menar duon som gått med i riksnätverket för nattvandrare.

Annons

Lucianatten är onekligen vacker på många sätt och vis. Men det är också vanligt att den natten slutar på ett annat sätt med både slagsmål och fylla.

I Sveg finns det sedan en längre tid föräldrar som går ut några nätter varje år och visar upp sig bland ungdomarna som rör sig i Svegs centrum.

Men nu har man fått tillskott för att göra nattmiljön trevligare.

Joe Nyberg och Martin Forslund, som går på Bäckedals folkhögskola, vill dra sitt strå till stacken för att göra lucianatten ännu bättre.

Men varför startar man upp en nattvandringsgrupp?

– Det fanns ju ingen i Sveg så varför inte starta upp en, säger Joe Nyberg som för några månader sedan tog kontakt med riksnätverket för nattvandrare

och i dagarna blev det klart att man är med i nätverket som har sina tentakler i stora delar av Sverige.

Förutom Joe och Martin kommer ytterligare två kvinnliga Svegsbor att i första hand ställa upp under premiärvandringsnatten.

– Vi vill ju hjälpa ungdomarna att hålla sig borta från bråk och droger och oftast räcker det ju om det finns någon i närheten, säger Martin som hoppas att man kan utveckla samarbetet så att även andra aktörer finns med.

För polisen i Sveg är tillkomsten av gruppen glädjande.

– Det är mycket positivt. Ju fler som engagerar sig desto bättre. Och det är viktigt att några är ledande då är det lättare att andra följer efter, säger Ingrid Larsson.

Mer läsning

Annons