Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan två års fängelse för huvudmisstänkt i skattehärva

Domen i skattehärvan som varit en het potatis i Sveg under tio års tid har nu kommit. Den huvudmisstänkte döms till fängelse i nästan två år av Östersunds tingsrätt. Han får även näringsförbud i fem år.

Annons

Företaget som domen gäller har haft sitt huvudsäte i Sveg. Som registrerad ägare stod en kvinna som var bekant till mannen. Kvinnan uppger att hon tog på sig att vara ägare till företaget eftersom mannen hade haft det svårt och hon ville göra honom en tjänst.

Hon nekar till att hon skulle ha haft insyn i företaget utan säger att det var mannen som stod för bokföringen. Företaget startade 2001 och försattes i november 2006 i konkurs. Eftersom , skulle ägaren ha redovisat mervärdesskatt varje månad.

I domen står att den nu dömde mannen var den som styrde företaget och att han undanhållit skatt systematiskt under flera års tid. Därför döms mannen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, till ett år och åtta månaders fängelse.

Kvinnan som också stod åtalad fälls för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll och döms till villkorlig dom. Eftersom hon var formell ägare till företaget är hon den som skulle ha kontrollerat bokföringen. Domstolen anser att det är orimligt att hon inte skulle ha förstått att företaget mittsköttes av mannen.

Kvinnan ska även ha anställt den nu dömda mannen i ett annat företag som hon ägde och då fått anställning betald av arbetsförmedlingen trots att mannen aldrig arbetade för det företaget. Därför anser tingsrätten att både mannen och kvinnan gjort sig skyldig till bedrägeri.

Mannens dotter och sambo stod också åtalade för flera brott. Åklagaren ville att alla tre familjemedlemmarna skulle få näringsförbud men domstolen dömer endast mannen till näringsförbud i fem år.

Dottern fälls för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll eftersom hon ägt ytterligare ett företag som pappan skött i praktiken och även i det fallet var bokföringen bristfällig. Tingsrätten slår fast att hon var ung men att hon borde ha förstått att pappan inte följde lagen när det gällde bokföringen. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter. Sambon frias helt från alla brottsmisstankar.

Mer läsning

Annons