Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndledamöter vill avgå då man inte beviljas ansvarsfrihet

Socialnämndens ledamöter och deras tjänstgörande ersättare ska inte beviljas ansvarsfrihet, anser fullmäktiges presidium.

Annons

Fullmäktiges presidium, bestående av Billy Andersson,s, och Rolf Arne Ullaeus,m, har beslutat att socialnämndens ledamöter inte ska beviljas ansvarsfrihet. Nu ska fullmäktige ta ställning i frågan vid nästa möte som är i början av juni då årsredovisningen ska upp på bordet.

Ledamöter och ersättare fortsätter att hoppa av socialnämnden. Undre måndagen kom till kännedom att Lars Bygdén, fp, ledamot i socialnämnden och Ann-Louise Wikström, ersättare, har avsagt sig sina uppdrag.

– På grund av den kritik socialnämndens ledamöter fått i revisionen för 2008 önskar vi avsäga oss våra platser i sociala nämnden. Vi delar revisionens kritik på brist av ledning och styrning av verksamheterna och ekonomin. Vi känner stor oro för kvalitén på äldreomsorgen i det omställningsarbete som under flera år pågått. Man kan inte enbart fokusera på ekonomin utan måste också säkerställa att vi får den kvalité på äldreomsorgen som Härjedalens kommun önskar.

– Vår förhoppning är att kommunstyrelsen återtar delegationen och fram till nästa val själv tar ansvar för det fortsatta omställningsarbetet inom sociala omsorgen, skriver de i ett brev till kommunfullmäktige.

Gunilla Hedin, ordförande i socialnämnden verkar inte så nöjd med sina ledamöters entlediganden av uppdrag.

– Jag kan bara tala för mig själv men det är inget föreningsuppdrag som man kan avsäga sig själv. Man måste ansöka hos fullmäktige om att bli befriad från sitt uppdrag. Så ledamöterna sitter kvar tills fullmäktige har beslutat, säger hon.

Om revisorernas rekommendation att inte ge socialnämnden ansvarsfrihet säger hon:

– Jag har förståelse för det, men det är lite olyckligt med det läge som är idag när vi befinner oss i ett stort förändringsarbete.

De 37,4 tjänster som skulle tas bort i första skedet av omorganisationen gav aldrig något resultat då man i stället tog in timvikarier i större utsträckning. Under tiden utbildade sig 64 personer till undersköterskor. De var då lediga en dag i veckan och gjorde även praktik under fyra veckor, vilket betydde att det även behövdes vikarier för dessa. Detta var uppdraget från KLU, säger Gunilla Hedin.

– Det är orättvist mot verksamheten att säga att vi inte tog bort tjänsterna, det är synd. Men vi skulle haft bättre kontroll, säger Gunilla Hedin.

Mer läsning

Annons