Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myskoxhägnet i Tännäs invigs i juni

/

Den 20 juni öppnar Myskoxhägnet i Tännäs. På en 2,5 m hög ramp in över hägnet kommer besökarna att kunna beskåda urtidsdjuren.

Annons

Längs Östestkrökets sluttning i Tännäs öppnar i juni ett Myskoxhägn, som enligt Destination Funäsdalen är världens första. På plats i hägnet bor för närvarande två myskoxar.

Syftet med hägnet är dels att bedriva forskning och avla fram fler myskoxar, men även att ge allmänheten möjlighet att få se detta urtidsdjur i en mer naturlig miljö än en djurpark. Även om hägnet är byggt så att djuren inte ska störas i onödan, kommer man att arrangera guidade turer för besökare. Anläggningen kommer att kunna fungera för både avel och forskningsändamål, men även vara ett turistmål.

Myskoxen är ett arktiskt djur som under årmiljonerna anpassat sig till klimatförändringar såsom istider och värmeperioder.

När människan dök upp och upptäckte att myskoxen var ett lättjagat byte blev djuren utrotade i Europa under mellanisperioden för 40000 år sedan.

1869 upptäckte européerna myskoxar på Grönland och under 1900-talet inplanterades myskoxar bland annat på Dovrefjell.

Sveriges enda vilda myskoxar finns i Härjedalens fjällvärld, cirka 10 km väster om byn Tännäs.

Dessa djur är avkommor från 5 individer som 1971 invandrade från Dovrefjäll i Norge. Under 70 och 80- talet växte hjorden till sig och var som mest 34 djur. Från senare delen av 80- talet så har antalet sakta men säkert minskat, beroende på ett antal faktorer.

Mer läsning

Annons