Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittådalens överklagan får avslag av Länsrätten

/
  • Länsrätten tror inte att vindkraftsparken på Glötesvålen kommer störa rennäringen i den omfattning som Mittådalens sameby anser.  Foto: Ulrika Andersson

Länsrätten bedömer att en vindkraftspark på Glötesvålen inte ska föra med stora olägenheter för rennäringen kring det planerade bygget. Därför avslår man Mittådalens samebys överklagan.

Annons

Vindkompaniet har ansökt om bygglov för maximalt 30 vindkraftverk på Glötesvålen med en totalhöjd på 124 meter. Ett bygglov som beviljats av Härjedalens kommun och länsstyrelsen.

Men Mittådalens sameby har överklagat beslutet eftersom det kan innebära störningar på rennäringen med tanke på vinterbetet och andra väsentliga detaljer för att kunna bedriva renskötsel.

Samtidigt anser man att en etablering av vindkraft kan innebära olägenhet för människors hälsa och störa renarna och de boende i området.

Länsrätten anser att så inte är fallet men man ifrågasätter dock inte att en vindkraftsetablering kan medföra en viss störning för rennäringen.

Sammantaget anser man att det inte finns tillräckliga skäl för att inte bevilja sökt bygglov, därför avslår man överklagan från samebyn.

Mer läsning

Annons