Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittådalen kritisk mot sent skyddsjaktsbeslut

Mittådalens sameby har fått tillstånd för skyddsjakt på en varg efter många om och men. Men samebyn är kritisk till att det tagit sådan lång tid.
– Det börjar likna polisutredningar och i slutändan kan det hota samebyns existens, säger Per Jon Fjellgren upprört.

Annons

Under tisdagen kom beskedet som Mittådalens sameby väntat på under en lång tid.

Man fick tillstånd för skyddsjakt på den varg som uppehållit sig i och kring deras åretruntmarker och skapat mer eller mindre kaos för deras näringsverksamhet.

Visst finns det en viss glädje i beslutet. Men det har tagit alldeles för långt tid enligt Per Jon Fjellgren som redan i somras uppmärksammade myndigheterna med problemet.

– Jag är kritisk till att det ska behöva ta över ett halvt år innan vi får tillståndet, säger Per Jon Fjellgren som fått uppleva att myndigheterna genomfört en större polisutredning innan allt blev klart.

– De har varit här och tagit 5–6 olika DNA-prov och det ska vara en sådan dokumentation på skadorna så att det verkar som om de använder lupp, fortsätter Per Jon som även ifrågasätter de stora kostnader som den stora utredningen innebär.

Stora kostnader har det redan nu blivit för Mittådalen. I vanliga fall brukar man slakta en stor mängd renar för att spara på betet. Men efter vargen och andra rovdjurs härjningar i området har utfallet inte blivit som det brukar.

– Det har skingrat renarna och vi har inte fått slakta en ren före jul som vi annars brukar göra, säger Per Jon Fjellgren som i dagsläget inte kan utvärdera hur mycket pengar det har kostat för samebyn.

Men att det i slutändan kan bli stora belopp utesluter han inte.

– Det kommer att äventyra byns ekonomi om det fortsätter.

Han är även kritiskt till statens rovdjurspolitik som han anser ha gått överstyr.

– Först föder vi rovdjuren och sedan får vi ta kostnaderna för att avliva dem, för staten tar inte det ansvaret, säger Per Jon som under julhelgen hoppas kunna påbörja skyddsjakten på vargen som är av skandinaviskt ursprung.

– Hade det varit en rysk varg så hade den säkerligen fått vara kvar.

Mer läsning

Annons