Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet kokar när också postens bankservice dras in

/
  • Marja och Karl Evert Wikström flyttade från Bollnäs till Storån för sex år sedan. De är besvikna på hur byarna utarmas.
  • Christin Mattison har fått två strokes och vill efter det inte köra bil.
  • Foto: Håkan Degselius

Nu jäser missnöjet bland de boende i småbyarna runt Ytterhogdal. Snart går det inte att ta ut kontanter från lantbrev-bäraren.
- Det är svårt att vara utan kontanter när man bor så här, säger en upprörd Asta Grindborg.

Annons
Förändringarnas tidevarv råder. För några veckor sedan slog Kassaservice i Ytterhogdal igen sina portar.
Nu är nästa stora omställning på gång. Den 28 november går det inte längre att ta ut likvida medel från lantbrevbärarna som åker omkring i småbyarna.
Extra problematiskt är det i Ytterhogdal där man inte har något bankkontor eller en bankomat och det är långt till orter där det finns sådana faciliteter. Ett faktum som gör många upprörda.
Asta Grindborg från byn Storån är extra förargad över det som snart kommer att hända.
Speciellt eftersom informationen är obefintligt.
- Ingen vet någonting, säger Asta Grindborg som själv använder bankkort för att betala när det går.
Men det räcker inte.
- Det kan vara svårt att betala med kort på många ställen exempelvis om man ska till frisören. Så helt utan kontanter kan vi inte vara när vi bor här, säger Asta, som inte tycker att problematiken har tagits på allvar av politikerna i Härjedalen och i landet i övrigt.
I Ytterhogdal är man hänvisad till Ica om man vill ta ut pengar på kortet. Men enligt Asta så är det inte så enkelt som många vill påskina.
- Ibland är pengarna slut och det kan vara svårt att få ut pengar. Det är det fler än en som har varit med om, fortsätter Asta som inte tycker att de äldre i byarna ska behöva åka till exempelvis Sveg för att få ut några hundralappar.
Astrid Eriksson jobbade tidigare på Kassaservice. Hon ser med viss oro att de äldre inte kan ta ut pengar från lantbrevbärarna.
- Risken är stor att många kommer att ha stora summor pengar hemma, säger Astrid.
På Ica i Ytterhogdal är man medveten om att det finns ett visst missnöje. Men enligt Margareta Lindgren så är det mycket sällan som det saknas pengar.
- Behöver man mycket pengar så får man avisera det innan, säger Margareta Lindgren, som tror att det ska lösa sig bara man har tillgång till ett bankkort. För tillfället har butiken avtal med fyra banker och det finns möjligheter att ta ut upp till 3 
000 kronor beroende på vilken bank man har.
- Vi har ju öppet sju dagar i veckan så jag tror nog att vi ska kunna lösa det på något sätt.
I ett förslag som finns ska de som är över 80 år eller har någon form av handikapp ha möjligheter att ta ut lite pengar från lantbrevbäraren.
Men om det blir så - eller hur det i övrigt ska lösa sig med inskränkningarna - vet man ännu så länge inte på Posten i Sveg.
- Vi bara väntar på de besked som kommer, säger Jessica Wallin från Posten.
J Risken är stor att många äldre kommer att ha stora summor pengar hemma.
astrid eriksson

Mer läsning

Annons