Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonfiffel het potatis i Sveg – flera riskerar näringsförbud

Åklagaren yrkar på näringsförbud under fem år för tre företagare som varit inblandade i ett företag i Härjedalen. Enligt åtalet ska personerna ha sysslat med ekonomiskt brottslighet som omfattar miljontals kronor.

Annons

Företaget har varit en het potatis under de sista tio åren. Så pass mycket att Härjedalens kommun nyligen beslutade sig för att köpa fastigheten där företaget haft sin verksamhet.

Nu är personerna som varit verksamma i företaget åtalats vid tingsrätten i Östersund. Grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll är några av åtalspunkterna.

Företaget har under åren 2001–2006 haft stora brister i sin bokföring.

”Gärningarna är att bedöma som grovt brott då de varit systematiska under en längre tid”, står det i stämningsansökan.

Under 2003 till 2006 har företaget omsatt mellan 4 och 10 miljoner kronor årligen.

Andra åtalspunkter är grovt skattebrott och momsfiffel där företaget inte betalt in moms för miljonbelopp under en lång rad av år och stora pengar gått in på ett ”privat” konto.

Personerna i härvan har även sysslat med grovt bedrägeri. Bedrägeriet är mot arbetsmarknadsstyrelsen där man påstått att en person varit anställd i den enes firma och på så sätt vid 18 tillfällen fått särskild anställningsstöd trots att så inte varit fallet. Även där rör det sig om mycket stora belopp.

Mer läsning

Annons