Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbygget fortsätter trots krisen för Maths O

/
  • Skrindans miljonbygge i Henvålen fortsätter trots dem bistra tiderna för Maths O Sundqvist företag. Foto: Miljö och byggnämnden Härjedalens kommun

Finansmannen Maths O Sundqvist fabulösa miljonbygge i Henvålen fortsätter trots krisläget för Maths och hans företag.
– Det har inte varit några problem, säger Ragnar Wagenius, kvalitetsansvarig.

Annons

Maths O Sundqvist har under en längre tid varit ordentligt i hetluften på grund av en ekonomi som är i dallring i samband med Carnegiekrisen.

Nu ska hans koncernbolag, Skrindan, ut på en offentlig auktion, en auktion som ska hållas den 17 mars om inte något sensationellt inträffar.

Skrindan håller för närvarande på att färdigställa ett miljonbygge på fjällgården Henvålen nordost om Särvfjället i Härjedalen.

Husbyggnationerna är i full gång trots alla bistra rapporter som kommit under det senaste halvåret.

– Vi har inte märkt av det. Det har inte varit några problem, säger Ragnar Wagenius, kvalitetsansvarig för bygget där timringen är i härjedalsstil med dalaknutar.

– Det är väldigt påkostat, fortsätter Ragnar Wagenius som för tillfället håller på att lägga på tak på den 25 meter långa och 10 meter breda mangårdsbyggnaden i två plan med tillhörande matkällare samt en vinkällare av yppersta klass. Förutom det kommer ytterligare mindre hus att färdigställas där det bland annat kommer att finnas ett slakteri att tillgå för gårdens blivande gäster.

Fastigheten som omfattar 9 400 hektar mark köptes 1994 av AB Skrindan, men sedan 1998 ingår all mark – förutom runt själva gården – i det stora naturreservat av myrar och renbetesfjäll som omgärdar Henvålen.

Henvålen som ligger nästan två mil från allmän väg på 780 meters höjd, har även fått el draget ända fram av Härjeåns nät AB.

Totalt handlar det om en sträcka på 17 km, från dammen i Sölvbacka till gården.

– I princip så är det klart. Det enda som saknas är ett ordentligt mätarskåp för deras del. Jag förutsätter att det blir klart till våren, säger Bo Axelsson från Härjeåns.

De har fått betalt för samtliga kostnader företaget haft för den kanske största framdragningen av elektricitet på senare år till en beräknad kostnad av 250 000 kronor per kilometer.

De sista dryga fem kilometrarna har elkabeln dragits ned i backen i naturskyddsområdet.

– Det var ett krav från läns styrelsen.

0680-553 93

hakan.degselius@ltz.se

Mer läsning

Annons