Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midnattsslalom ska få fler att upptäcka Björnberget

/
  • Svegs Alpina ordnade midnattsslalom för första året i onsdags. Foto: Carin Selldén
  • Patrik Eriksson och Isak Stener fikade i värme-stugan emellan skidturerna. Cecilia Stener är ordförande i Svegs Alpina.

Under jullovet är det full fart vid Björnberget – Svegs egna skidbacke. I onsdags anordnade Svegs Alpina midnattsslalom. Då var backen öppen till midnatt.

Annons

För att fler ska upptäcka Björnbergets möjligheter anordnade Svegs Alpina midnattsslalom under onsdagskvällen. Mats Elfqvist spelade gitarr och sjöng i värmestugan och kvällen avslutades med fackeltåg i slalombacken.

Utomhus var det 14 minusgrader, men det var inte för kallt för Patrik Eriksson,11år, och Isak Stener, 9 år, som glatt gav sig ut i backen.

– Det roligaste är alla tävlingar, säger Patrik Eriksson.

– Och att åka fritt, säger Isak Stener.

Killarna har båda tränat fem–sex år med klubben. Sveg alpina har 250 medlemmar med 50 aktiva barn mellan 4 och 14 år.

– Vi har haft några som gått vidare till skidgymnasiet i Järpen, berättar Cecilia Stener, ordförande i Svegs Alpina.

Nu håller klubben på att ladda inför kvaltävlingen i Lilla världscupen om några veckor.

– Då kommer det 140 ungdomar mellan 10–14 år hit från hela länet, säger hon.

I februari är det ytterligare två kvaltävlingar i Duved och Östersund innan B-finalen går i Arvidsjaur och C-finalen i Örnsköldsvik.

– För fem år sedan var det runt 80 barn som tränade i klubben, men årskullarna blir mindre. Det går i perioder, säger Cecilia Stener.

Även trenderna ändras.

– När Anja Pärson blev stor var det populärt med slalom, nu är det Charlotte Kalla och längdskidor som drar. Skidskyttet engagerar också många barn och ungdomar i Sveg, säger Cecilia Stener.

Under jullovet har Björnberget öppet varje dag, då anordnar man även skidskola. Annars är det onsdagskvällar och helger som gäller för allmänheten. Verksamheten bedrivs i princip helt ideellt, vissa timmar hyr man in personal från Samhall. Det är allt från underhåll och nyanläggning till tränings- och styrelsearbete. Om man behöver skidutrustning finns det att hyra på Björnberget.

– Under jul och nyår är det många hemvändare som kommer och åker här, berättar Cecilia Stener.

Man har gjort försök att få fler turister tillö backen men det har varit svårare.

– Vi har försökt annonsera, men det var bara en familj som nappade på paketet, säger Cecilia Stener. Det är svårt att nå ut och konkurrera med de stora skidorterna.

Mer läsning

Annons