Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässan visade bred profil för litet gymnasium

/
  • Anna Carin Olofsson-Zidek pratade om sin gymnasietid i Sveg och uppmanade eleverna att söka till Sveg.
  • Camilla Wegar, Matilda Näs, Charlotte Subäck, Gabriel Halvarsson och Emelie Frisk går Barn- och fritidsprogrammet. – Vi har bra lärare, man lär sig mycket om sig själv och det är så kul så det känns inte som man går i skolan, tyckte de.
  • Emma Spets och Emilia Eliasson går Samhälle inriktning kultur. De lär sig om hur arkitektur, drama, konst, musik och litteratur har påverkat vårt samhälle och dess utveckling.
  • Frida Mattsson Wallin och Annabelle Ljunggren går Samhälle inriktning Språk. Det kan vara någott för den som vill studera utomlands.
  • Om man vill satsa på musiken kan man göra det på Härjedalens gymnasium.
  • Ann-Lis Dahl från NBE Sweden var på plats och bjöd på tomater från växthuset. Praktikanten Christoffer Dahl från teknikprogrammet i Kramfors gör praktik på företaget en vecka.

Turism. Företagande. Skidåkning, Språk. Fordon. Bad. Det är några av ämnena att välja på om man vill läsa på Härjedalens gymnasium i Sveg.

Annons

Utbildnings - och arbetsmarknadsmässan är ett årligt återkommande evenemang i Sveg. Mässan ordnas av Härjedalens gymnasium i samarbete med det lokala näringslivet och det är åttorna och niorna som är gästerna i fokus – de ska ju snart välja gymnasium.

– Temat i år är Framtidens arbetskraftsbehov. Vi vill visa på kopplingen mellan gymnasiestudier och arbetsmarknaden, och mässan är ju såklart även ett vikigt verktyg i vår marknadsföring, säger Linus Silow, rektor på Härjedalens gymnasium.

Och det är ingen hemlighet att Härjedalens gymnasium behöver elever som söker hit.

– Det första söket för niorna såg lite dystert ut, men om man tittar erfarenhetsmässigt så gör många omval och ändrar sig senare, säger Linus Silow.

Under dagen ställde gymnasister från olika program ut och informerade om vilka valmöjligheter det finns på Härjedalens gymnasium. Även lokala arbetsgivare som HMAB, NBE Sweden AB, Härjedalens kommun, Badhuset med flera visade upp sig och berättade vad de sysslade med.

Näringslivssekreterare Björn Ljungqvist pratade om fördelarna med att bo och jobba i Härjedalen, samt vilka arbetsmöjligheter som finns här. Han berättade även om sin tid på Tensta Gymnasium med ca 2000 elever.

– Många unga väljer att flytta ifrån Härjedalen till storstan och tror att det är bättre där. Det finns flera problem med det, dels att de unga behövs för att föra samhället vidare, dels att färre bor här och betalar skatt vilket i sin tur ger färre jobb och sämre serviceutbud. Åk ut i världen, res och utbilda er. Kom sedan tillbaka till Härjedalen, säger han.

Även Anna Carin Olofsson-Zidek kom för att prata. Hon berättade om sin tid på Härjedalens gymnasium och betonade den fina gemenskapen mellan elever och lärare och pratade såklart om de goda träningsförhållandena som råder i Sveg för skidåkare.

På eftermiddagen informerades åttornas föräldrar om den nya gymnasiereformen som kommer att förändra gymnasieskolan hösten 2011.

Härjedalens gymnasium omfattas även av Wemerskolan i Hede som har riksintag på Hotell- och restaurangprogrammets gren Turisthotell med profil Fjällaktiviteter,

Mer läsning

Annons