Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare tröttnade – avslutar förhandlingarna om renbetet

/
  • Lennart Olsson, Enar Grubb och Jan Olof Östberg har avslutat förhandlingarna med samebyarna om renbetet på privata marker i Härjedalen. ”Vi är inte helförtjusta i det. Vi hade kunnat komma fram till en lösning”, säger trion.  Foto: Håkan Degselius

De privata markägarna i Härjedalen har tappat tron på att förhandlingarna med samebyarna ska ge något resultat. Därför har man beslutat sig för att avsluta förhandlingarna om renbetet i Härjedalen.
– Vi har nått vägs ände, säger Lennart Olsson, representant för markägarna.

Annons

För några år sedan slog Hovrätten i Sundsvall fast att samerna i Härjedalen inte har något sedvanerätt till renbete i Härjedalen. Vilket innebär att renbete ej är tillåtna på privata marker.

Sedan dess har det förts förhandlingar mellan de privata markägarna och samebyarna om hur man på bästa sätt ska lösa problematiken med betet.

Men trots medlingsinsatser och ekonomiska subsidier från Jordbruksverket är man fortfarande kvar vid startskynket och till målet syns knappt vid horisonten.

Nu har markägarna tappat tron på att det kommer att ske något den närmaste tiden därför har man beslutat sig för att avsluta diskussionerna.

Orsaken till det är att man tolkar samebyarnas sista brev till dem och övriga instanser som ett klart besked att de inte är intresserade vidare förhandlingar.

– Det är synd att samerna inte tagit till vara på de möjligheter som funnits vid förhandlingarna, säger Jan-Olof Östberg som tillsammans med Lennart Olsson och Enar Grubb representerade de privata markägarna vid onsdagens presskonferens.

Markägarna ville ha klara besked vid det senaste mötet mellan parterna i två frågor. Dels hur samebyarna ställde sig till betesavgiften på 5 kronor per hektar och år och vilka områden man var intresserade av för att få tillgång till ett funktionellt sammanhängande markområde för renbete. Men något sådant svar har man inte fått.

I samebyarna brev anser man att förhandlingarna endast ska ske med fastigheter som är berörda av Härjedalsdomen. Men enligt markägarna har det inte funnits någon överenskommelse om något liknande och det är ett klart besked om att man inte är intresserade av fortsatt överläggningar.

Från och med är det totalförbud på för alla renar på privata marker i Härjedalen, förutom de som berörs av olika avtal.

Mer läsning

Annons