Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare: Arrendeavtal inte aktuellt för renbete

Markägarnas förhandlingsgrupp och samebyarna har kommit en bit på vägen när det gäller den långvariga förhandlingen om vinterbetet i Härjedalen. Men markägarföreningens ordförande Peter Wagenius är inte lika förhoppningsfull.

– Helst borde det komma ett avtalsförslag innan våren annars kan det bli tufft, säger Wagenius som även vill ha ett civilrättsligt avtal i stället för ett arrende.

Annons

Under förra veckan sa samebyarna ja till förhandlingsgruppens förslag om ett avtal där byarna skulle betala tre kronor per hektar samtidigt som att alla markägare ska omfattas av avtalet.

Enligt många skulle det vara ett stort genombrott men att ropa hej redan nu är kanske lite för tidigt. Först ska ett avtalsförslag tas fram och sedan är det upp till varje markägare att säga sitt om de vill gå med på avtalet.

– Frågan är hur många som är villiga att skriva på, dels beroende på förhandlingssumman och sedan hur förhandlingarna har fungerat hittills, säger Peter Wagenius som inte på något sätt vill klanka ned på förhandlingsgruppen innan han sett det färdiga utkastet.

Peter Wagenius vill inte säga allt för mycket innan det finns ett sådant förslag att ta ställning till, men att det skulle vara någon form av arrendeavtal mellan samebyarna och markägarna förnekar han bestämt.

– Det har aldrig varit tal om något sådan. Det vi vill ha är ett civilrättsligt avtal, säger Peter Wagenius som hoppas att ett förslag kan komma till stånd ganska snabbt men efter många år av förhandlingar är han luttrad.

– De drar sig ganska snabbt ur när det är ett avtal på gång.

Enligt Peter Wagenius så har förhandlingsgruppen haft en grannlaga uppgift under arbetets gång eftersom man haft två motparter att jobba emot, dels samebyarna och sedan länsstyrelsen.

– Det känns inte bra att länsstyrelsen inte accepterat utslaget av processen. Vi har inte fått ett officiellt ställningstagande att det inte föreligger något riksintresse eller betesrätt för rennäringen i Härjedalen.

Mer läsning

Annons