Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankellstipendiat efterlyser skrönor från Härjedalen

/
  • Anne Brügge hoppas kunna skriva en bok om Härjedalen och hon hoppas få hjälp för att kunna driva projektet vidare. FOTO: Håkan Degselius

Anne Brügge är oktober månads Mankellstipendiat. Nu siktar hon på att skriva en bok om Härjedalen.

– Jag behöver tips, säger hon.

Annons

Det är ingen vidare fart på Mankells eget rum på Folkets Hus. Desto bättre fart är det i hans författarstuga i Överberg där stipen- diater får vara under en hel månad.

Delsboförfattaren Anne Brügge ser det som en stor förmån att få vistas i Mankells boning.

– Det känns som lite vila då man får komma ifrån sina vanliga sysslor hemma, säger Anne som även hunnit med att skaffa sig nya kontakter i området, kontakter som hon hoppas kunna utnyttja i sitt vidare författarskap.

Hon är mest känd som en fackförfattare med boken, ”Ätliga växter i skog och mark”, en bok som finns i många hyllor runt om i landet.

En bok som var hennes debut som författare 1975.

Men man kan inte vila på lagrarna om man vill leva som författare och frilansjournalist. Nya projekt är på gång och nu hoppas hon kunna skriva en bok om Härjedalen.

– Jag har ju skrivit boken Röster i Hälsingland, den skulle jag vilja göra nu för Härjedalen, berättar Anne som i sin bok om grannlandskapet fått med berättelser om olika författare och skribenter som skrivit det där lilla extra som förgyller tillvaron för de boende i landskapet.

På torsdag ska hon hålla en författarafton i Sveg.

Där hoppas hon få tips om hur kan gå vidare för att hitta nya vinklar för att kunna gå vidare med projektet.

Men det kan ju kanske bli något annat vad det lider. För hon har fått nya impulser från Överberg och Sveg under sina promenader i området samtidigt som hon hunnit med att läsa Mankells bok, Danslärarens återkomst.

– Det blir kanske en deckare om Överbergs hållplats, säger hon med ett leende avslutningsvis.

Mer läsning

Annons