Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankell nominerad för Emmy

/
  • När Emmygalan går av stapeln i Los Angeles i höst är Svegsbördige författaren Henning Mankell nominerad i två av klasserna. Foto: Scanpix

Författaren Henning Mankell är nominerad i två klasser till Emmygalan i Los Angeles den 12 september.

Annons

Det är den brittiska filmatiseringen av Mankells Steget efter som är nominerad i två klasser. Dels Kenneth Branagh som bäste skådespelare och dels regissören Philip Martin för bästa regi.

Inspelningarna av tre nya tv-filmer pågår också i Ystad. De Wallanderromaner som nu filmas är Mördare utan ansikte, Mannen som log och Den femte kvinnan. Återigen med Branagh i rollen som Kurt Wallander.

Henning Mankell har även vunnit ett spanskt pris, Arcebispo San Clemente-priset. Vinnaren utsågs att gymnasieelever från fem skolor som röstat fram den bästa utländska roman de läst under året. Och det blev Mankells Kinesen.

Bland tidigare vinnare kan nämnas författarstorheter som Paul Auster, José Saramago och Haruki Murakami. Priset till Mankell kommer att delas ut i februari nästa år.

Och den 18 september kommer den Svegsbördige författaren att emotta Erich Maria Remarques fredspris och talet till pristagaren kommer att hållas av Tysklands förbundspresident Horst Köhler.

Mer läsning

Annons