Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslare inspireras av Härjedalens natur

/
  • Björn Welander ställer för första gången ut sin smyckekollektion.  Foto: Björn Welander
  • Björn Welander ställer ut sina smycken, och foton på Hotell Tänndalen och målningar på Villan 1951.
  • Fotoutställningen finns på Hotell Tänndalen.  Foto: Björn Welander

Han hittade inspirationen i fjällnaturen runt Fjällnäs och skapar nu smycken, konst och möbler utifrån det. Björn Welanders utställningar visas just nu på Hotell Tänndalen och Villan 1951.

Annons

I lördags öppnade Björn Welanders foto- och smyckeutställning på Hotell Tänndalen där han visar sin fotokonst och sin nya smyckekollektion. Fotografierna är bland annat från Fjällnäs, Funäsdalen, och Tänndalen. Smyckekollektion är baserad på och inspirerad av den skandinaviska naturen, där olika material mixas.

– Det traditionella arvet möter det nya och moderna och det eleganta möter det ruffa, som han själv beskiver det.

På Villan 1951 har han en konstutställning ”Swedish Animals” där han gör en tolkning av de svenska djuren lo, varg, björn och ren.

– Mina föräldrar köpte ett hus i Fjällnäs för sex år sedan, så jag spenderar mycket tid här uppe och blir väldigt kreativ när jag är här, säger Björn Welander.

Björn Welander som är 29 år kan med rätta kalla sig för mångsysslare. Han fotar, målar, gör smycken och ritar möbler.

– Allt är lika roligt, säger han.

Vad inspireras du av?

– Naturens konstruktion och enkelhet här uppe. Det är så tyst och rofyllt här som gör att det blir väldigt enkelt att tänka. Stenar och träd exempelvis har så många fina former som man kan leka med, säger han.

Efter att ha utbildat sig till civilingenjör kom han på att han ville vara lite mer kreativ.

Han började på Carl Malmstensskolan med möbeldesign som inriktning. Han har även gått en managementutbildning inom marknadskommunikation.

I dag driver han en designbyrå som är inriktad mot produkt- och möbeldesign, inredning och webbdesign. Förutom det driver Björn även Cityshopping.se som är en shoppingguide på internet.

Mer läsning

Annons