Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skidanläggningar saknar hjärtstartare

Många skidanläggningar i Härjedalen har ingen hjärtstartare – Vemdalsskalet, Lofsdalen, Funäsdalsberget, Ramundberget och Tännäs.

Annons

Vemdalsskalet, Lofsdalen, Funäsdalsberget, Ramundberget och Tännäs har inga hjärtstartare eller defibrillatorer på sina skidanläggningar. Däremot har Björnrike, Tänndalen/Hamra, och Bruksvallarna hjärtstartare.

Enligt hjärtstartarregistret har så många som 41 procent av 22 tillfrågade skidanläggningar i Sverige ingen hjärtstartare.

– Vi vill med undersökningen göra sportlovsfirarna uppmärksamma på vilka anläggningar som har hjärtstartare, säger David Fredman på Svenska HLR-rådet, projektledare för Sveriges hjärtstartarregister.

Flera av de säkerhetsansvariga LT pratat med säger att frågan är på deras agenda, men att inget beslut är taget då det behövs pengar och personal.

Ramundberget är en av de skidanläggningarna som saknar hjärtstartare.

– Tyvärr har vi ingen, men annars är vi väldigt bra utrustade med läkarmottagning och skidpatruller. Vi har stött och blött frågan och skulle ju behöva en då vi ligger vid världens ände och det tar en halvtimme för ambulansen att komma hit upp, säger Leif Sandström, säkerhetsansvarig vid Ramundberget.

I Tänndalen/Hamra har man två hjärtstartare.

– Vi har även dubbla stafettläkare varje vecka under sportlovet, säger Jocke Nyberg, säkerhetsansvarig i Tänndalen.

På Vemdalsskalet håller man på att titta på en lösning.

– Vi har ingen här i Vemdalen, bara i Björnrike. Det hänger på att vi har personal och administration som kan bruka den, säger Halvard Svensson.

Även i Lofsdalen finns det ingen hjärtstartare ännu.

– Vi för diskussioner med hjärt- och lungfonden. Det är på vår prioritetslista och vi hoppas att vi har en i slutet av säsongen, säger Ola Andersson, vd på Lofsdalens Fjällanläggningar

Svenska HLR-rådet och Civilförsvarsförbundet lanserade under vintern 2009 Sveriges hjärtstartarregister. Än så länge är det mestadels nya hjärtstartare som är registrerade i registret.

– Det är 780 registrerade, men det finns runt 4000-5000 totalt ute i landet. Eftersom registret är så nytt är inte de gamla med i registret, säger Joel Sundberg, projektledare för Sveriges hjärtstartarregister.

– Tanken är att vi ska få med så många som möjligt i registret, säger han.

De flesta anläggningar med hjärtstartare har placerat dem hos utbildad personal på anläggningen, till exempel hos den medicinska personalen, liftvärdar eller hos skidpatrullerna. Förutom på hälsocentraler och skidanläggningar så finns det även hjärtstartare på köpcentrum, idrottsanläggningar och i offentliga lokaler.

Mer läsning

Annons