Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skidåkande studenter kände inte till dödsolyckan

/
  • Stockholmsstudenterna Jonas Amnesten, Jocke Lindell och Johan Ask fick kännedom om dödsolyckan på Vemdalsskalet genom sina föräldrar.    Foto: Leif Eriksson

Dödsolyckan på Vemdalsskalet, när en 23-årig stockholmare omkom under snowboardåkning, tycks ha gått många av deltagarna i Student Skiweek förbi.

Annons


– Jag fick vetskap om olyckan när mina föräldrar ringde och frågade om jag var välbehållen, berättade Jonas Amnesten från Stockholm, som tillbringat veckan på Skalet.

Omkring 3 000 studenter från hela landet har funnits på Skalet under veckan och där har man ägnat sig åt skidåkning och olika tävlingar och nöjen i första hand.

Jonas Amnesten, Jocke Lindell och Johan Ask från Stockholm ägnade sig i går åt utförsåkning före hemresan som skulle ske senare under dagen.

– Det här är första gången vi deltar i Skiweek här på Vemdalsskalet och vi har i stort sett haft tur med vädret, tyckte Jocke Lindell, som tillsammans med kompisarna pluggar på Stockholms universitet.

– Ett väldigt bra intiativ att samla studenter från hela landet. Kul att träffa andra studenter. Det är också en bra anläggning med bra skidåkning och vi har helt klart fått valuta för pengarna, sa Johan Ask.

– Framför allt är det billigare här än i Åre, tyckte han. Jag återkommer gärna till Skalet.

Informationen om dödsolyckan tycks alltså inte ha nått alla skiweekenddeltagare.

– Därför lade det heller inte sordin på stämningen för vår del. Men visst är det mycket tragiskt att det ska kunna hända dödsolyckor i pisterna, menade Jonas Amnesten.

– Vi kände inte den förolyckade och har alltså ingen koppling till honom.

Några tävlingar hade Stockholmstrion inte ägnat sig åt, däremot hade man tagit del av nöjesutbudet som fick klart godkänt.

Östersundsstudenten Nina Olofsson tillbringade sin tredje Skiweekend på Skalet. Hon är ingen inbiten skidåkare men hade åkt på längden en dag.

– Det är ett uppskattat evenemang och jag har haft kul under veckan, men ett par dagar har jag även varit hemma i Östersund.

– Jag fick höra om dödsolyckan jättesent och vet inte hur den har påverkat stämningen bland studenterna.

Pontus Rosér, som är ordförande för studentkåren i Östersund, berättade att de upprättade en krisgrupp med personal för att kunna svara på frågor från studenterna om dödsolyckan i Skalsbacken.

– Alla blev naturligtvis berörda av olyckan, även de som inte kände den förolyckade. På onsdagen hade vi en minnesstund för 23-åringen med en tyst minut.

– Vi har från arrangörerna ingen kritik att rikta mot Skistar i Vemalen med anledning av dödsolyckan, som var en olycklig händelse. Allt har från Skistars sida skötts efter alla regler och vi återkommer nästa år med Skiweekend till Vemdalsskalet.

– Vi ska också utarbeta en plan hur vi i framtiden ska ta oss an sådana här tragiska händelser och hur vi då ska agera, sa Rosér.

Mer läsning

Annons